Vanatoarea in parcurile nationale, precum si purtarea iresponsabila a turistilor aflati in zonele protejate ar putea fi interzise prin lege. Marti, 15 iulie, la Clubul Taranului Roman, un grup de organizatii neguvernamentale au lansat o campanie care vizeaza descurajarea vandalizarii ariilor protejate. Pe langa modificarea legislativa, ONG-urile propun si un "decalog" cu reguli clare si simple care i-ar ajuta pe turisti sa se responsabilizeze fata de ariile protejate pe care le viziteaza.

In cadrul unei intalniri, ministrul mediului si al dezvoltarii durabile - Attila Korodi, Presedintele Asociatiei pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural (APCAPBC) - Mircea Toma si reprezentanti ai Regiei Nationale a Padurilor, ai Administratiilor Parcurilor si Rezervatiilor Nationale si ai Garzii Nationale de Mediu au discutat despre consecintele comportamentului iresponsabil al unor vizitatori: distrugeri, poluare si agresiuni asupra faunei.

Printre problemele principale ilustrate de custozii ariilor protejate s-au numarat regimul constructiilor, modificarea statutului parcelelor si lipsa planurilor strategice pe termen lung si de dezvoltare durabila.

Concluzia discutiilor a fost ca actuala legislatie, ineficienta, permite agresarea zonelor protejate de catre turisti. Ministrul mediului, Attila Korodi, si-a declarat sprijinul pentru initiativa unei modificari legislative: "Planurile de management pentru ariile protejate nu vizeaza deloc comportamentul celor care viziteaza aceste zone. De aceea, cand am vazut aceasta initiativa, m-am gandit imediat ca merita sprijinita si am speranta ca implicarea noastra va aduce un lucru foarte bun", a declarat ministrul Korodi.

Campanie pentru semnaturi impotriva vanatorii in parcurile nationale

In prezent, legislatia Romaniei permite vanatoarea in zonele protejate. Proiectul de lege care ar fi urmat sa interzica acest lucru a fost respins de doua ori, pana acum, de Presedintie.

O noua punere in discutie a proiectului ar urma sa aiba loc in luna septembrie. APCAPBC si Petrom au declansat o campanie de strangere de semnaturi, in cadrul careia publicul poate semna, pana in luna august, impotriva unei noi respingeri parlamentare a acestui proiect de lege.

Incepand cu data de 21 iulie 2008, petitia poate fi semnata online pe site-urile www.petrom.com, www.stufstock.com si www.salvativamaveche.ro sau la standul proiectului "Constitutia zonelor protejate" din incinta festivalului Stufstock™ 6.

Forma finala a "decalogului" pentru turisti urmeaza sa fie publicata pe site-ul www.stufstock.com si afisata, pe panouri, in statiunile Vama Veche si 2 Mai. Asociatia Kogayon propune urmatoarele 10 reguli care i-ar ajuta pe turisti sa se responsabilizeze fata de ariile protejate pe care le viziteaza:

  • Sa nu murdaresti. Principala problema este aceea a resturilor lasate de turisti, in special pet-uri, pungi, alte plasticuri, hartii, pachete de tigari sau chistoace.
  • Sa nu ucizi. Aici se incadreaza: ruperea plantelor, crengilor, scrijelitul pe copaci, pescuitul, braconajul-vanatoarea.
  • Sa nu distrugi. Se vizeaza comportamentul vandalic al unor vizitatori: furtul sau taierea panourilor informative, ruperea stalpilor indicatori, distrugerea marcajelor de pe copaci, folosirea lazilor de gunoi pe post de combustibil etc.
  • Sa nu calci sub roti. O mare problema o reprezinta ATV-urile, motocicletele, masinile 4x4 si orice alt tip de masini care aduc in parcuri zgomot si gaze de esapament, fac transee cu rotile prin padure si pe versanti, lasa flora distrusa. Nu sunt de ignorat nici turistii care isi spala masinile cu detergent direct in rau.
  • Sa nu dai foc. Aici intra vetrele de foc facute haotic, focuri aproape sau chiar prin padure, copaci taiati pentru foc.
  • Sa nu deranjezi. Nu e "placere" mai mare decat sa mergi in padure si sa auzi, de la vecinii de cort, strigate, urlete, motoare ambalate si muzica de toate genurile la maxim.
  • Respecta zona in care esti. Pune cortul doar in spatiile special amenajate sau foloseste refugiile turistice, fa focul in vetre amenajate, foloseste traseele marcate.
  • Respecta-ti semenii. Aici intra comportamentul unor turisti vizavi de altii. Au existat cazuri de scandaluri pornite de la muzica, bautura, pus cortul, in special in jurul cabanelor, unde unii turisti vor sa petreaca, iar altii sa se bucure de munte si liniste.
  • Sa nu risti. Informeaza-te despre trasee, starea vremii, echipeaza-te corespunzator, respecta marcajele si indicatiile, nu te aventura in afara traseelor marcate.
  • Implica-te. Fa lucruri simple care-ti stau in putinta: informeaza-te, curata dupa tine, sfatuieste cu vorba buna pe cei ce nu respecta regulamentele, anunta administratia sau alte institutii despre probleme, trimite informatii/sugestii/comentarii ce pot ajuta la administrare, participa la actiuni de voluntariat.