La fiecare 10 minute, un roman moare din cauza unei boli cardiovasculare. Acestea se traduc prin tulburarile muschiului cardiac, ale vaselor sangvine ale inimii sau ale sistemului de vene si artere si sunt cauzate, in principal, de alimentatia necorespunzatoare, sedentarism si tabagism, informeaza City Pharma. Renuntand la aceste trei obiceiuri, ai putea reduce cu 80% riscul unui deces prematur.

Statisticile privind bolile cardiovasculare sunt ingrijoratoare: in fiecare an, in lume mor 17 milioane de oameni din aceasta cauza. Din cele 10 milioane de persoane care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente.

In categoria bolilor cardiovasculare intra mai multe afectiuni, printre care: cardiopatia ischemica, hipertensiunea arteriala, tulburarile de ritm, miocardita, pericardita si endocardita.

Statisticile din Romania sunt cu atat mai alarmante, cu cat la fiecare 10 minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Din ce in ce mai multi romani sub 45 de ani mor din cauza unor afectiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afecteaza 5% din populatia adulta. Specialistii spun ca "asistam la o epidemie de diabet zaharat".

Stresul, consumul de alcool, grasimile, tigarile, kilogramele in exces ar trebui evitate, pe cat posibil, pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Vitamina E, uleiul de peste si ceaiul verde sunt cateva metode prin care poti preveni bolile cardiovasculare.