Black Sea Kite Festival, primul festival international al zmeielor organizat in Romania, se desfasoara in perioada 28 aprilie-1 mai, pe plaja H2O din Mamaia, informeaza organizatorii. La eveniment vor participa si inaltatori de zmeie profesionisti din Europa.

kitingFoto: blackseakitefestival.ro
  • Citeste mai jos si despre istoria zmeielor si despre sportul numit kiting.

Ce evenimente au loc in cadrul festivalului

  • show-uri pentru public, prezentate de inaltatori de zmeie profesionisti din intreaga Europa
  • workshop-uri pe tema design-ului si inaltarii zmeielor, sustinute de catre formatori specializati, pentru public, echipe de companii si invitati
  • activitati pentru copii si adulti (muzica si divertisment)
  • conferinta de business - "Vantul - Energie curata"

Despre istoria zmeielor

China se presupune a fi locul de nastere al zmeielor. Populatia chineza cultiva matase si bambus de peste 3000 de ani. Din combinarea celor doua materiale au rezultat astfel zmeiele. O alta teorie spune ca zmeiele au fost inventate de oamenii din Polinezia care mergeau la ocean. Acesti oameni au avut materialele, cunostintele despre vant si, probabil, chiar si motivatia de a inventa zmeul: pescuitul cu zmeul. Zmeiele au urmat rute comerciale si erau obisnuite pe intregul teritoriu a Asiei aproximativ acum 1000 de ani. In aproape toate tarile asiatice, exista o traditie a zmeielor care s-a dezvoltat datorita mediului local, accesului la noi materiale si relevantei culturale.

Primele zmeie in Europa au fost probabil zmeiele de tip fanion, dar istoria timpurie este vaga. Stim ca zmeiele in forma de romb sau para au fost jucarii folosite si obisnuite din anii 1600 si apar in istoria americana alaturi de faimosul experiment electric al lui Ben Franklin din 1752. Tehnologia zmeielor - si un motiv pentru aceasta - s-a dezvoltat in anii 1890, cand Lawrence Hargrave al Australiei a inventat "Zmeul cutie", iar William Eddy a inventat "Malaiezianul fara coada". Acestea au permis studii serioase ale atmosferei cu ajutorul zmeielor si au dus la experimente in ridicarea oamenilor cu zmeiele si planoare. Experimentele cu zmeie si planoare i-au condus pe fratii Wright catre primul zbor alimentat, al unui avion mai greu decat aerul din 1903.

Tehnologia zmeielor secolului XX cuprinde si inventia "ram air parafoil" (Domina Jalbert) si aripa moale Rogallo. Materialul parafoil a devenit materialul standard pentru parasutele sportive si militare, iar aripa Rogallo a dus la dezvoltarea deltaplanelor timpurii. In zilele noastre, zmeie de dimensiuni mari umflate cu aer, de diferite forme sunt comune si pot fi construite si inaltate in siguranta. Formele zmeielor variaza de la pesti, pasari, dragoni si pana la oameni.

Despre inaltarea zmeielor

Inaltarea zmeului este un sport indragit in intreaga lume care s-a dezvoltat de-a lungul deceniilor, suferind transformari de modele si materiale modernizate. Se presupune ca inventia zmeului dateaza de la 400 i.Hr., cand a fost creat in scop de divertisment si sa aiba o anumita utilitate. Intr-o cronica academica s-a descoperit ca un inginer chinez pe nume Kungshu Pan (Lu Ban) a construit o pasare din lemn, care ar putea sa zboare pe cer timp de mai multe zile. Acesta a fost considerat ca fiind primul zmeu din lume.

In Thailanda, inaltarea zmeului este un sport simpatizat inca din perioadele Sukhothai si Ayutthaya, atat de membrii familiilor regale, cat si de oamenii obisnuiti. Cu toate acestea, legea Caselor Regale interzicea oricui sa inalte zmeie deasupra palatului, iar cei care nu respectau aceasta interdictie, erau pedepsiti conform legii. Zmeiele Chula-Pakpao au fost create in timpul perioadei Ayutthaya, iar concurenta dintre acestea a durat pana in perioada Rattanakhosin. Regele Rama al II-lea ii era drag de Chula atunci cand se "batea in zmeie" cu zmeul Pakpao al fratelui sau.

Occidentalii considera zmeul Chula ca fiind masculinul, iar zmeul Pakpao femininul, viziune care a fost similara cu valoarea sociala thailandeza in acea perioada in care barbatii au dominat femeile. Inaltarea zmeului a fost cel mai simpatizat sport si in timpul regelui Rama al IV-lea. Acesta inalta zmeie la Sanam Luang in interiorul Palatului Dusit si a organizat un concurs de inaltare de zmeie care s-a tinut la Palatul Dusit in 1856, cand el a prezidat asupra lui insusi. In timpul domniei regelui Rama al VI-lea, inaltarea zmeielor a fost restabilita ca fiind un sport, iar Phraya Phirom PhaKdi a organizat un concurs de inaltare de zmeie la Sanam Luang. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, clubul Siam Sport a tinut concursuri anuale de inaltare de zmeie.

Autoritate Turismului din Thailanda (ATT) a organizat pentru prima oara Thailand International Kite Festival (Festivalul International al Zmeielor din Thailanda) in 1989. De atunci, continua sa organizeze acest eveniment in mai multe regiuni. (sursa: blackseakitefestival.ro)