Producatorii controversatei expozitii de corpuri umane conservate prin tehnica plastinatiei, "The Human Body", care va fi vernisata la Muzeul Antipa pe 22 martie, raspunde scrisorii deschise a asociatiei Pro Vita Media, precizand ca trupurile expuse au fost individual examinate in Statele Unite de catre medici profesionisti (anatomisti si legisti), care au constatat ca moartea a survenit din cauze naturale, excluzand de asemenea bolile infectioase, si eliminand astfel orice posibilitate ca oricare corp expussa fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortura, executarea sau orice alta lovitura violenta. De asemenea, organizatorii insista pe dreptul la cunoastere si educatie.

Precizarile Gforce Exhibitions, transmisa intr-un comunicat de presa de Muzeul Antipa:

  • Este intotdeauna dezamagitor cand astfel de scrisori sunt scrise fara investigatii prealabile. Ne aduce aminte de experienta cu care Muzeul de Stiinta si Industrie din Tampa, Florida s-a confruntat in momentul in care o agentie guvernamentala din Florida a incercat sa inchida expozitia. Consiliul de administratie al muzeului a sustinut organizatorii, luptand pentru drepturile cetatenilor si accesul la educatie prin intermediul expozitiei. Succesul demersului s-a masurat concret in mai mult de 600.000 de vizitatori.
  • Nenumarate articole au reluat in mod eronat afirmatia  ca trupurile expuse au apartinut prizonierilor din inchisorile chineze. Este o declaratie pe care disidentii chinezi au repetat-o de mai multe ori in incercarea de a atrage atentia asupra organizatiilor lor prin asocierea cu acest eveniment cu faima international.
  •  Fapte: Emisiunea TV "20/20" a facut public mai tarziu rezultatul anchetei de care se vorbeste in scirsoarea deschisa, conform caruia acuzatiile initiale erau false. O alta informatie falsa: Arnie Geller, in realitate, nu demisionase din functia pe care o detinea. Decesul tuturor specimenelor anatomice primite de la toate universitatile de medicina a survenit din cauze naturale, facand imposibila teoria ca ele sa fi apartinut unor prizonieri executati. Mai multi experti examinatori independenti au demonstrat ulterior acest lucru. Activistul chinez Harry Wu si-a cerut scuze in mod oficial pentru acuzatiile false.
  • Corpurile umane prezentate in cadrul expozitiei The Human Body au fost individual examinate in Statele Unite de catre medici profesionisti (anatomisti si legisti). Ei au constatat ca moartea a survenit din cauze naturale, excluzand de asemenea bolile infectioase, si eliminand astfel orice posibilitate ca oricare corp expus in cadrul Expozitiei "The Human Body" sa fi suferit traume sau abuzuri fizice asociate cu tortura, executarea sau orice alta lovitura violenta.
  • Specimenele au fost donate in mod legal in conformitate cu legislatia chineza. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc in scop educational in expozitiile publice si in institutii de invatamant superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunturi publicitare, timp de 90 de zile, in efortul de a identifica indivizii. Dupa aceasta perioada, corpurile primesc o autorizare legala spre a fi transferate universitatilor medicale in scop educational. Pentru a fi acceptate de universitati, toate corpurile trebuie sa fi murit din cauze naturale, fara sa aiba vreo boala.
  • Toate specimele prezentate in cadrul expozitiei sunt tratate maxima grija cu si respect. In momentul in care nu vor mai fi folosite in scop educational, acestea vor fi incinerate.
  • Trupurile nerevendicate nu pot fi donate in mod voluntar. Toate aceste corpuri au fost donate prin proceduri guvernamentale. Majoritatea guvernelor din lume au permis ca mai mult de 20.000.000 vizitatori ai expozitiei sa aleaga pentru ei insisi. Noi credem cu putere in educatie si in faptul ca fiecare membru al publicului are dreptul sa isi vada si sa isi inteleaga propriul corp in propriul fel. Timp de sute de ani, doar membrii comunitatii medicale au vazut si au studiat corpul uman astfel, iar noi credem ca nu ar trebui restrictionat accesul pentru intelegerea corpului uman. Expuneriea anatomiei umane intr-o asemenea maniera are ca scop impulsionarea tinerilor sa urmeze o cariera in domeniul medical si stiintific, si educarea vizitatorilor in privinta functionarii propriului lor organism.
  • "Spectacolul nu poate fi decat o bataie de joc fata de misterul incomprehensibil al mortii. Acest tip de expozitie nu poate decat sa corupa oamenii, sa le hraneasca sufletele cu cruzime diabolica, cu indiferenta fata de suferinta altora si fata de agresivitate," se arata in scrisoare. Cu o asemenea gandire suntem norocosi ca profesia medicala a supravietuit si a fost lasata sa salveze milioane de vietie an de an. Nu sufocati expozitiile educationale. Ele ofera oamenilor o sansa de a invata si a intelege lucruri importante despre ceea ce poseda mai pretios.

In continuarea comunicatului, organizatorii dau raspunsuri la cateva intrebari lansate in scrisoare:

De ce cadavrele expuse provin anume din China?

Pentru ca de acolo vin cei mai buni specialisti in disectie din lume.

De ce atat de multe corpuri "nerevendicate"?

Corpurile nerevendicate nu sunt ceva neobisnuit in cele mai multe tari ale lumii. Din pacate, doar o parte din ele sunt folosite in scop educational, in timp ce majoritatea sunt folositele in testarea efectelor provocate de accidentele de masina, in testele militare pentru explozibile sau in cadrul alte testari prea oribile pentru a fi amintite.

De unde apar atat de multe rude gata sa renunte la inmormantarea corpului?

Nu toti au rude, iar multi sunt vagabonzi si au murit pe strazi, in timp ce altii nu-si permit o inmormantare sau o incinerare.

Cum se face ca, dintr-o data, atat de multi condamnati la moarte s-au decis sa-si doneze post-mortem corpul pentru stiinta?

Cadavrele sunt acceptate de universitatile de medicina doar daca au murit din cauze naturale.

Aceasta este una dintre cele mai educative expozitii pe care oamenii o vor vedea. Va fi motivul pentru care multi tineri vor alege o cariera in domeniul medical, incheie producatorii.