Cea de-a treia editie a Noptii Caselor, un circuit nocturn prin casele, apartamentele si conacele din Bucuresti, se va desfasura sambata seara, de la ora 18.00 pana la 3.00 dimineata, in program fiind inscrise 15 spatii din capitala. La Avanpost8 va fi petrecere cu muzica pe vinyl, la Insula 42 se proiecteaza un documentar despre Delta Vacaresti, realizat de Casa Jurnalistului, iar la The Room vizitatorii vor fi intampinati cu vin fiert.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vizitatorii vor fi intampinati de intreprinzatori, creativi, artisti, mesteri, jurnalisti sau activisti care si-au transformat dormitoarele in mici centre social-culturale. Noaptea Caselor e o punte intre aceste initiative, un agregator care da coerenta unui nou curent cultural.

Curentul spatiilor alternative a inceput acum cativa ani, cu niste grupuri de tineri visatori care unelteau proiecte in ateliere improvizate si bucatarii inghesuite. In timp, comunitatile legate in jurul acestor nuclee au construit impreuna o retea culturala descentralizata, una mai personala, mai libera si mai eficienta decat cele formale.

Mai multe proiecte s-au legat in comunitatile din jurul spatiilor alternative din Bucuresti.

AICI, casa de arhitecti de pe Calderon 25, va prinde viata una din sutele de case a caror soarta deloc optimista este greu de influentat. In casa vor fi expozitii, instalatii, muzica si dichisuri arhitecturale, iar in curte casuta de la UrbanFest 2016 va fi tencuita.

Pe strada Viitorului se planuieste viitorul jurnalismului, caci redactia Casei Jurnalistului s-a marit cu o mana de rezidenti. Astfel, poti sa ii intalnesti chiar in mendiul lor natural - redactia. Echipa de forta de la Casa Jurnalistului te asteapta cu o proiectie cu filmele care iau pulsul strazii, bucatarie mexicana + party (latino, lautarie live, apoi manele).

La Casa Lupu aka Casa de Prieteni de pe Dionisie Lupu 31 se va gati mancare la ceaun a la chef Vartmanu si se va degusta must.

Pe strada Henri Coanda 38, la Cetatea Artelor, vezi auzi tobe africane, un jam session, vei fi spectator la un spectacol de teatru si vei putea vedea instalatii artistice.

La AVANPOST8 va fi petrecere cu muzica pe vinyl, nu vor lipsi momentele acustice si se vor auzi lucrarile marelui compozitor Temistocle Popa. Plus o expozitie de fotografii, picturi si scultpuri.

Colivia este o casa de activisti. Astfel, vei da familia Funky Citizen. Se va picta, se va dansa pe funk, se vor prezenta proiecte activiste si se vor pune rotite in miscare gratie instalatiilor artistice. Totul intr-o atmosfera boemo-eclectica.

In completarea atmosferei din apropiatul Cismigiu, grupul de la CZVL12 te invita intr-o casa de epoca, cu atmosfera prietenoasa, sa ii cunosti si sa te bucuri de programul pe care ti l-au pregatit: urban-wear, deejay scratching, jazzy hip hop music, beat juggling si beatbox. Unde? Pe Cazzavillan Luigi 12.

Daca n-ai vazut pana acum o casa eficienta energetic, o poti face in noaptea de 15, la ErFen. Casa inginerilor de pe Pache Protopopescu 66 isi deschide portile. Vei vedea si Campus HUB-ul pe care l-au creat, unde te poti relaxa in hamace cand iese soarele. Bonus: vanatoare de comori.

Gradina Sticlarilor de pe Vasile Lasca 36 promoveaza ideea de recycle - re-use. De Noaptea Caselor va invita sa vedeti, printre altele, cum sculptura, sunetul si video mapping-ul se combina in performance-ul live S.E.M.N.

La Carol 53 va fi cate o manifestare artistica prin fiecare cotlon al casei. De la ateliere de serigrafie, instalatii si reprezentatii, grafica, pictura, animatie la Galeria de multiple, care ii va tine ocupati pe curiosi, anunta gazdele.

La Home Matasari 17, spatiu alternativ, acoperis pentru o mana de tineri, studenti, artisti, muzicieni si pictori, va fi expozitie street-art, foto, grafica.

La Insula 42 de pe Theodor Aman 42 afli despre gradini urbane (tema editiei 2017 Street Delivery) si esti invitat sa le pui pe harta pe cele pe care le stii. Te uiti la documentar despre Delta Vacaresti facut de Casa Jurnalistului si la un montaj despre mesterii pe cale de disparitie.

De cum apune soarele, Manasia Hub pregateste atatea activitati incat abia daca-i ajung toate ungherele casei de pe Stelea Spatarul 13. Muzica, arhitectura, expozitii, biciclete si multe surprize, cam asta si-a propus comitetul de organizare. Ei te invita la o infuzie #cudetoate, si sa vezi si cum arata casa - fosta sectie de politie. Se tine si party, se viziteaza si toate studiourile din casa.

Programul Modulab e prea SF ca sa fie pus in cuvinte, spun organizatorii.Trebuie sa descinzi pe Strada Viitorului 153 ca sa vezi tehnomagia din Gradina. Modulab e un laborator de design si tehnologie din Bucuresti. E locul in care se mesteresc instalatii interactive, expozitii de arta trans-media, evenimente si workshopuri care exploreaza noile tehnologii din perspectiva artistica.

Anticipand o vreme racoroasa, echipa de la The Room, intrarea M. Eminescu 5, te asteapta cu vin fiert si multa arta ca sa uiti de frigul din oase. Artisti rezidenti precum si invitati speciali s-au pregatit sa te incante cu pictura, sculptura, ceramica, design de obiecte, industrial si vestimentar.