Documentarul "Cinema, mon amour", regizat de Alexandru Belc, va fi lansat in cinematografele romanesti pe 21 octombrie si va rula alaturi de documentarul lui Tudor Giurgiu, "Nunti, muzici si casete video".

Cinema, mon amourFoto: Transilvania Film

Cele doua filme vor putea fi vazute, incepand cu data de 21 octombrie, in cateva cinematografe din Bucuresti, Cluj, Constanta, Targu Mures, Barlad, Sibiu, Brasov, Gura Humorului, Focsani, Odobesti si Adjud.

"Cinema, mon amour", o productie HBO Europa, Libra Film si Pink Productions, a castigat premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2016. In vara, a rulat in competitia de documentare a Festivalului de la Sarajevo, iar de curand a castigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart. Inceputul de octombrie a insemnat deschiderea oficiala a TIFF Chisinau, oras in care tocmai s-a votat demolarea penultimului cinematograf in regim public. Pe 17 octombrie, filmul a avut premiera in Praga, eveniment organizat de ICR Praga, iar intre 20 si 22 octombrie, va putea fi vizionat si in Sibiu, la cea de-a 23-a editie a Festivalului International de Film Documentar ASTRA.

"Cinema, mon amour" prezinta povestea lui Victor Purice - manager, fost operator si cinefil impatimit, si a celor doua angajate ale sale, Cornelia si Lorena. Zi de zi, acestia se lupta pentru a pastra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamt, pe care Victor viseaza sa il duca inapoi la gloria de altadata. E o lupta demna de Don Quijote, pentru o sala imensa, fara incalzire, intr-un continuu process de degradare, si pentru care statul, proprietarul de drept, nu ofera niciun ajutor. Desi familia lui Victor traieste in Italia de mai bine de opt ani, acesta refuza sa li se alature, convins fiind ca, in momentul in care va pleca, cinematograful va fi inchis si va avea acelasi destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din Romania.

Parte a campaniei "Salvati Marele Ecran!", initiata de TIFF, filmul descrie eforturile extraordinare facute pentru a mentine deschise cinematografele vechi din Romania.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) si Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urma selectionat la Visions du Reel Documentary Festival, Elvetia.

Documentarul "Nunti, muzici si casete video", in regia lui Tudor Giurgiu, este o incursiune de 57 de minute in culisele nuntilor romanesti, in care fotografi, cameramani si cantareti din toata tara se explica, isi spun povestile de viata, prezinta pe viu stiluri de montaj si, bineinteles, dau dovada maiestriei lor. De la George Stirbat, cantaretul din Onesti intors acasa dupa o cariera pe Broadway, pana la fotograful de sat Petru Manici, electrician de mina in Petrosani, filmul urmareste cateva dintre personajele care poarta pe umeri responsabilitatea reusitei celei mai importante petreceri din viata unui cuplu.