Un tanar exploreaza dorul de casa intr-un album foto despre orasul sau natal. Dragos Hanciu este regizor de film documentar si fotograf, nascut in Orastie, judetul Hunedoara, in '93. De cativa ani a plecat de acasa spre un oras mai mare si a realizat ca locurile pe care si le amintea din copilarie dispar treptat din memoria lui. Hometown a devenit astfel primul sau proiect de carte-foto.

Hometown, un proiect despre dorul de casaFoto: Dragos Hanciu

Proiectul editorial este rezultatul documentarii fotografice de peste 3 ani de zile a artistului Dragos Hanciu. El isi propune sa cerceteze peisajul orasului romanesc de provincie intr-o serie fotografii de tip new topographics (orientare a fotografilor americani din anii '70 catre estetica banalului din peisajul urban) si fotografie de strada, urmarind schimbarile survenite in ultimul deceniu asupra peisajului si implicit asupra locuitorilor orasului, ca un etalon pentru un fenomen social national: fantomatizarea oraselor mici in favoarea promisiunii metropolitane.

"Eu nu asociez dorul de casa cu imaginea romantica a unui apus de soare in locul in care stateam cu prietenii si nici cu mirosul de placinte facute de bunica-mea. Dorul de casa e dincolo de toate astea, raspandit undeva in banalul locurilor [...] Mereu am simtit ca orasul are o atmosfera fantomatica, insa acum, dupa ani de absenta, am devenit constient de impactul pe care l-a avut migrarea asupra oraselor mici si mi-am dat seama ca si eu am contribuit la asta atunci cand am plecat. Asa ca proiectul Hometown a devenit un fel de arhiva unde depozitez locurile care imi stocheaza amintirile si identitatea", marturiseste Dragos Hanciu.

Albumul va fi compus dintr-o serie de 50-60 de fotografii, o nota introductiva a artistului, iar in post-fata, un eseu etnografic care dezbate intr-o nota personala legaturile dintre distanta, migratie, identitate, memorie si ancorele vizuale care leaga oamenii de orasele natale scris de Jasmina Al-Qaisi, etnograf vizual specializat pe teme de migratie si distanta.

O parte din seria de fotografii Hometown a fost deja expusa la Munchen in galeria Die Faerberei si va fi expusa pentru prima oara in Romania in cadrul Noptii Albe a Galeriilor, la Galeria AP. 1 din Bucuresti.

Hometown este o carte despre migratie, identitate, orase uitate de lume si dor de casa. Hometown traieste din crowdfunding si mai are nevoie de putina sustinere pana sa poata migra spre biblioteci.

Afla detalii despre cum poti ajuta aici.

Sursa foto: Dragos Hanciu