Emmanuelle Seigner si Mathieu Amalric joaca rolurile principale in filmul "Scafandrul si fluturele", un film biografic cutremurator.

Filmul, regizat de Julian Schnabel si inspirat dupa volumul "Le Scaphandre et le papillon", de Jean-Dominique Bauby, a obtinut Globul de Aur pentru "cel mai bun film strain", precum si cu nominalizari la premiile Oscar de anul acesta, pentru regie, imagine, montaj si scenariu.

Subiectul filmului il reprezinta povestea publicistului Jean-Dominique Bauby care se bucura de daruri aproape paradisiace - familie, copii, bani, amante, exotism, etravaganta.

Totul se intuneca insa intr-o singura zi: in urma unui accident vascular cerebral, publicistul paralizeaza, devine o leguma, nemaiputand sa-si miste decat pleoapa stanga. Aceasta devine singura sa metoda de comunicare.

Memoria si imaginatia sunt singurele cai prin care poate evada din "clopotul de scafandru" in care este tintuit. Astfel, exploreaza lumi stiute si nestiute, experiente si senzatii traite candva sau inchipuite.

Si totusi, impotrivindu-se neputintei sale fizice, scriitorul se ambitioneaza sa-si descrie experienta intr-un roman. Dar, cum mainile ii sunt inerte si gura inclestata, pleoapa sa stanga devine purtatorul sau de cuvant.

Personalul care il ingrijeste repeta, pe rand, literele alfabetului, iar el clipeste atunci cand litera dorita este pronuntata, compunand astfel cuvant dupa cuvant, fraza dupa fraza. In 1997, dupa un an si doua luni de efort asiduu, romanul iese din tipar.

Cu numai 10 zile mai tarziu, Jean-Dominique Bauby se stinge din viata, iar povestea sa este tradusa in multe limbi. Urmeaza apoi povestea ecranizata ai carei interpreti principali sunt Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner si Marie-Josee Croze