Palmieri, case de piatra din secol 15 asezate in terase si vegheate de o cetate venetiana de pe deal, la fel de veche ca si ele. Totul pe o insula din Dalmatia - Hvar - una din bijuteriile Croatiei, loc unde iahturile de lux se inghesuie la tarm, iar viata de noapte pulseaza pana la ore la care oamenii de rand dorm somnul cel mai dulce. Acesta e pe scurt decorul in care, vorbind din intamplare cu localnici croati peste care am dat in scurta mea vizita, am ajuns cu uimire sa aflu ca pentru croati Romania nu e cunoscuta doar datorita fotbalului si lui Dracula. Nicoleta Luciu si chiar Elodia sunt personaje de care se stie chiar si intr-o mica insula turistica din Adriatica.

Sanii care captiveaza faleza

Pe cea mai luxoasa strada de langa tarm, la un restaurant cu canapele de piele si mese dichisite dam sa ne luam adio de la chelnerul tanar care ne servise ireprosabil. S-a infiripat o discutie si am aflat ca pentru el Romania inseamna Nicoleta Luciu si prietenul ei Zsolt. I-a servit des cand acestia au venit in Croatia "Toata lumea intoarce capul dupa Nicoleta cand vine pe faleza. Are niste sani superbi", spune chelnerul razand. Il intreb care a fost cel mai mare bacsis primit de la ei - 150 de euro, raspunde el zambind. "La noi ca sa impresionezi trebuie sa ai masini tari, Mercedes, BMW, cu restul nu prea faci impresie", spune el cu putina amaraciune. Atunci de ce satele din Dalmatia sunt asa goale, nu-s oameni la poarta, nu-s masini pe trotuar, de ce ?, il intreb . "Oamenii isi vad de treaba in curtea lor, nu prea au timp sa leneveasca degeaba pe la porti", spune el si adauga ca celor carora le merge bine din turism nu li se pare idealul vietii sa aiba o masina smechera "Se bucura sa duca viata care le place, fara exagerari".

Croaziera virtuala prin Romania

O jumatate de ora mai tarziu, la plimbarea pe faleza din orasul Hvar, plin de iahturi pe care se tineau petreceri cu turisti binedispusi, ne intersectam cu un localnic mult mai legat de Romania si mai informat. Un marinar ne aude vorbind romaneste si ne intreaba din ce oras suntem, insiruind mai multe locatii importante din tara noastra. Discutia se leaga repede si dureaza mult. Croatul nu e strain de tara noastra, e casatorit cu o romanca de pe litoral care si ea sta in Croatia. El are un vas cu care face croaziere pe litoralul adriatic, spre Split, Hvar, Dubrovnik, Korcula si alte locuri de vis. Care sunt primele lucruri care-i vin in minte cand e vorba de Romania, il intrebam. Nadia Comaneci, Ceausescu, echipa de fotbal, Dracula si "aceea celebra sotie de politist care a disparut", adauga el, spre uimirea noastra. Rade puternic, mirandu-se cum de un personaj necunoscut a ajuns sa fie pe buzele tutror, se amuza teribil cand ii spunem ca exista si prajituri Elodia si chiar un joc pe internet. Croatul, cu unghiile roase si papuci un pic ponositi, stie ca nordul Bucurestiului are un tarfic infernal si strazi proaste. E tare multumit de viata pe care o duce si spune ca are rezervari pentru urmatoarele patru luni, americani, australieni, nemti, toti vor sa se lafaie pe plajele Adriaticii. In timpul discutiei asistam la o faza simpatica, o americanca la douazeci si ceva de ani ii cere marinarului o tigara. Acesta ii intinde pachetul si ii spune ca e gol. fata il ia, se convinge de asta si vrea sa-l dea inapoi, insa croatul o refuza mucalit si ferm "Nu vezi ca e gol, scapa de el":)!. Fata s-a conformat.

Insula insorita a distractiei

Ne despartim de jovialul afacerist croat si mergem sa sorbim cateva picaturi din viata de noapte din Hvar City. E o noapte de miercuri spre joi dar distractia e ca la ea acasa. Pe iahturi sunt party-uri private la care insa pot trage cu ochiul si trecatorii de pe tarm. Discotecile bubuie, iar pe la 2 noaptea grupuri de englezi si americani se duc clatinandu-se spre hoteluri, fara sa le pese enorm daca le vor gasi din prima. Parfumuri tari, fete cochete, burtosi cu bijuterii stridente, negri, arabi si cele mai diverse personaje au iesit sa ia aer pe malul Adriaticii. Deasupra oraselului e cetatea venetiana de 400 de ani. Urcam pe intuneric pe alei serpuinde, intalnim cateva cupluri iesite sa caute intimitatea pe care in portul turistic n-ar putea-o gasi ncicand.

Dimineata, casele deschise la culoare din Hvar se balacesc intr-un soare placut si nu-i de mirare, mai ales ca Hvar e cel mai insorit loc din Croatia. Insula a trecut din mana-n mana de-a lungul veacurilor, de la momentul intemeierii, de catre greci acum 2.400 de ani, pana la castigarea independentei Croatiei acum 15 ani. A fost sub stapanire ungara, austriaca, venetiana (de unde au ramas si multe monumente), austriaca, bosniaca, iugoslava (fiind in timpul comunismului o destinatie selecta).

Insula are 60 de kilometri lungime, Hvar city, orasul cel mai mare are doar 3.000 de locuitori, dar in zilele pline sunt de zece ori mai multi turisti. Insula are drumuri impecabile, iar marea ofera privelisti superbe. Insulite pine de verdeata, cu plaje mici de nisip auriu, in contrast cu marea frustrant de albastra. Sunt putine masini, satele pescaresti sunt somnoroase, in piete putini oameni, la terase chelnerii stau plictisiti la umbra, in asteptarea turistilor care abia se trezesc.

Intr-o localitate mica unde am ajuns din intamplare intram sa aruncam o privire intr-o tabara speciala de nudisti. Fiecare isi aduce aici acoperisul de deasupra capului, fie ca e vorba de un cort, un foisor, o simpla masina sau o rulota. Taxa e cam de 10 euro pe zi de persoana si toti au intimitatea pe care si-o doresc. Nu e voie cu camere foto si video, plaja nu e foarte mare, insa exista si padure, pietre fierbinti si liniste. Paznicul ne spune ca ajung aici destui romani, si chiar vecinul sau de pe insula este roman. E clar, ai nostri n-au rezerve in a-si da jos textila, intr-un loc unde acest lucru este cat se poate de normal.

Croatia e o destinatie selecta, preturile sunt peste Bulgaria, Grecia si Turcia si se apropie de Coasta de Azur. Croatii sustin ca nu vor ca numarul de turisti sa creasca peste limitele suportabile si prefera sa-si prezinte cele mai frumoase destinatii ca fiind locatii selecte unde nu ajungi daca nu ai fonduri serioase. Iar Hvar City e prezentat ca "St Tropez-ul Adriaticii" in ghiduri.