In perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, tinerii cu varste intre 18 si 25 de ani au beneficiat de o calatorie dus-intors pana in orasul de bastina, pentru a-si exercita dreptul la vot. Piu-piu-piu, suna detectorul de lucruri moca din creierul studentilor: "Hai, ca-i loc de mers acasa fara bani de nas!". Si s-au dus studentii, s-au tot dus...

Asta daca au ajuns la gara cu 5 minute dupa ce a-nceput sa murmure romanul si sa vuiasca toata tara ca se merge acasa gratis. Daca au ajuns la jumatate de ora dupa ce s-a imprastiat zvonul, imi pare rau pentru ei. Poate ati fost vreodata la Gara de Nord si stiti cum sunt doua siruri paralele de case de bilete, aflate la o distanta considerabila. Ei bine, timp de doua zile, cozile acestora se intersectau. Dar ce te faci daca vrei sa iti CUMPERI bilet? Imi pare rau, cu totii stam la coada, aseaza-te frumos in sirul indian si asteapta-ti patru ore randul. Dar ce importanta are ca trenul tau pleaca in 45 de minute?! Da' ce, noi nu vrem sa plecam acasa?

Am vazut studenti care au stat la rand pana au ajuns la jumatatea lui, ca sa-si dea seama ca la casa respectiva "NU SE VAND BILETE GRATIS PENTRU STUDENTI". In principiu, sintagma folosita este pe cat de dubioasa, pe atat de adevarata. Tu crezi ca pacalesti statul, iti inchipui ca o sa mergi acasa cu Rapidul, la clasa a 2-a, fara sa platesti si poate nici n-o sa votezi pana la urma, cine o sa stie? Constiinta oricum n-ai. Dar ceea ce nu stii, este ca n-o sa mai ai nici suflet. Caci tocmai l-ai vandut diavolului, prietene, cand un exces de zel si zgarcenie te-a tinut cinci ore in picioare, pentru o calatorie moca.

Am vazut, de asemenea, studenti care si-au parasit caminele la 4:30 dimineata, ca sa mearga la gara, de unde au scapat la aproximativ 10. Cinci ore si ti-ai vandut sufletul pentru cat, 50 de RON? De fapt, pun pariu ca nu te-ai dus acasa sa votezi. Te-ai dus sa-ti iei bani, ca, deh, card n-ai, ca nu e moca, te-ai dus ca aveai vreo pomana sau ca ti-e dor de mami. Sau poate tocmai ai venit de-acolo, dar pentru ca e moca, o sa te duci din nou.

De fapt, n-are nici o importanta. Esential este ca unul din cele mai solide principii ale romanilor este gratuitatea si se merge pe ideea ca tot ce e bun, e si pe degeaba, fara sa vada vreunul ca acest "de pomana" se va plati intr-un fel sau altul, mai devreme sau mai tarziu. Nu stiu daca e saracia de vina, sau mizeria, sau lenea, sau e doar vorba de reminiscente ale statului la coada pentru alimente, dar instinctul nostru de "atentie-vine-moca" este usor mai dezvoltat decat inertia.

Totusi, care e reala problema? Va dam bilete tutulora! Avem suficiente locuri? Nu. Suplimentam trenurile. Le-am suplimentat. Studentii nu incap. II indesam. Le dam bilete fara loc. Sa stea in picioare, sunt tineri. Tot nu incap? Studentii sunt prea grasi. Le taiem din burse, oricum am cheltuit o groaza de bani cu propaganda asta.

Concluzia: CFR pe Guvern!