De Ziua Pamantului, Alina Manole si-a lansat primul album pe scena Teatrului Ion Creanga, unde castiga, in urma cu 10 ani, trofeul Om Bun. Artista care canta "Asa si-asa" ne-a vorbit, in tonalitati de folk-jazz, despre amante-ingeri, despre iubiri in trei, despre greieri, prieteni invizibili, a desenat melodii, a prezentat piese “eco”, a sfidat legile fizicii, imaginand o "luna patrata", si ne-a indemnat sa apelam la “terraformare”.

De Ziua Pamantului, Alina Manole a instaurat o noua sarbatoare. Incepand cu 19:30, vreme de o ora si jumatate, Teatrul Ion Creanga din Capitala a sarbatorit Luna Patrata.

Ajutata de un sunet impecabil (“pentru acest album si pentru lansare aloc creditul de la banca pe care l-am luat special pentru asta”, declara artista in urma cu cateva saptamani), Alina a oferit un adevarat “spectacol de note muzicale”, cu ajutorul colegilor ei de scena: Adrian Cristescu (pian), Dragos Serbanescu (contrabas), Tudor Olaru (bas), Dan Nicolau (trompeta), Mircea Ungureanu (chitara) si Adrian Nour (actor).

Seara a fost deschisa "in forta", piesa Amantele introducandu-ne in lumea iubirilor mai mult sau mai putin conventionale. De altfel, artista “ne-a amenintat” cu o trilogie avand la baza tocmai aceste iubiri.

"Concertul din aceasta seara va este dedicat fiecaruia dintre dumneavoastra, pentru ca platiti bilete la concerte, pentru ca sustineti tinerii artisti. E si asta un detaliu de viata", a spus Alina si ne-a explicat ca "viata-i plina de detalii, tu si eu: doua vitralii" (Detalii).

"Despre mine, despre fiecare dintre femei... Albumul nu contine o parte dintre piesele pe care le-am pregatit pentru voi astazi. Am venit asa, cu oaresce surprize, Despre mine este una dintre piesele astea", a spus artista.

"Piesa ce urmeaza ma readuce oarecum pe aceasta scena a Teatrului Ion Creanga. In urma cu 10 ani, cu aceasta piesa, Colinda copacului - era si ea a doua piesa in concurs -, am castigat Om Bun. Colinda Copacului, piesa mea eco, cum ii spun eu, intr-o zi in care serbam Ora Pamantului".

Cutia Pandorei a venit insotita de o proiectie foarte interesanta pe fundal, dar Prietenul invizibil a fost surpriza serii, aducandu-l pe scena pe actorul Adrian Nour, pentru un numar de pantomima.

"Exista un fir rosu al albumului Luna Patrata. I-am spus "firul rosu al amantelor". Vorbesc despre iubiri, cant despre iubiri sub multe forme. Conventionale sau nu. Si pentru ca nu putea, din toata pleiada asta de iubiri, sa lipseasca o piesa despre casatorie... Casatorie in stil italian". O casatorie "derulata" pe imagini cu Charlie Chaplin, in timp ce ritmul era sustinut de palmele publicului.

"Barbatii au o misiune extrem, extrem de dificila sa le faca pe femeile lor sa se simta printese: 24 de ore din 24, sapte zile din sapte. Ce se-ntampla cand nu se-ntampla, barbatii pot sa spuna ce, femeile se pot gandi la ce... Iar si iar se numeste piesa care urmeaza", a anuntat Alina in timp ce un spectator ofta sugestiv: "Femeile astea!"

Nu au lipsit momentele hazlii. "E o musculita in sala care se tot invarte si care-mi aminteste de Sf. Gheorghe, Delta Dunarii. La festivalul de muzica tanara, din 2007, cand pe scena de acolo din Sf. Gheorghe erau sute de mii de tantari. Cine a fost acolo stie. Si noi cantam la festival in fiecare seara. Si atunci am invatat ce bine e sa canti cu gura lipita de microfon. Bine-nteles ca nu cred ca cineva din cei 12-14 oameni cati eram acolo n-a inghitit carabusi, tantari..."

Niciodata inger a prilejuit cateva solo-uri bine gandite, la pian, contrabas, trompeta si chitara. I-au urmat cantece ca Dragoste in trei (“tot despre dragoste, tot despre altfel de dragoste”) si Duel cu greiere ("o piesa cu care imi deschid de obicei concertele").

"Cred ca sunt singurul artist care spune despre sine insusi ca eu cant asa si-asa. Eu sunt fata care canta asa si-asa, dar macar recunosc", a zis Alina, ca introducere pentru una dintre cele mai vesele si mai aplaudate piese din repertoriul ei, Asa si-asa.

A fost cantata, in cele din urma, si piesa care da titlul albumului. "Si-a venit si randul ei... care de patrata ce este, mi-a ocupat toata viata, dar e mai frumos asa. Este singura piesa de dragoste, romantica, frumoasa, sferica in concept, a albumului Luna Patrata. Vorbeste despre ceea ce fiecare dintre noi, barbati sau femei, devenim la un moment dat.”

Finalul a adus multe flori si aplauze pentru Alina, iar raspunsul nu putea fi decat un bis. "Va multumesc pentru ca faceti parte din visul meu", a spus artista, cu lacrimi in ochi, si a mai prezentat doua cantece: o piesa noua, despre cum “ti-as desena o melodie” si, din nou, Luna Patrata, care a demonstrat ca sala stia pe de rost versurile, dar si tehnici avansate de “terraformare”: “Hai sa facem stele patrate!”, a rasunat Teatrul Ion Creanga.