Prima editie a Festivalului International de Film Timishort (Timisoara, 6 – 10 mai 2009) s-a incheiat duminica, dupa ce a adunat, in cinematografele Timis si Studio, precum si in Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” (pentru proiectii speciale), cateva mii de spectatori, atrasi de filmele „scurte si tari” din program.

Trofeul Timishort pentru Cel mai bun film din competitie (in valoare de 2.000 de euro, acordati de Institutul Cultural Roman) a fost obtinut de coproductia Suedia – Germania Marea / Havet a tanarului regizor Jöns Jönsson. Iata care a fost motivatia juriului, citita pe scena de catre presedintele sau, cineastul si scriitorul Andrei Ujica: „Dorim sa elogiem forta subtila a mizanscenei, interpretarea sensibila a actritei principale si modul in care filmul abordeaza teme precum iubirea si imbatranirea. Filmul este silentios si puternic precum o maree indepartata”.

Premiul de regie, in valoare de 1.000 de euro acordat tot de Institutul Cultural Roman, a revenit documentaristului bulgar Ilian Metev pentru filmul sau Goleshevo. Premiul de scenariu (in valoare de 500 de euro, acordati de Asociatia Romana a Filmului Independent) a fost primit de studentul roman Tudor Jurgiu, scenaristul si regizorul scurtmetrajului Nunta lui Oli.

Premiul pentru imagine (constand in 480 de metri de pelicula Super16 Kodak, cu procesare si transfer telecinema, oferiti de Kodak Cinelabs Romania) a ajungs la Looi Wan Ping, directorul de imagine al filmului Negura / Haze (Singapore), semnat de Anthony Chen (cel care a primit distinctia din partea lui Paul Negoescu, director artistic al Timishort).

Juriul a acordat doua premii speciale pentru film studentesc sau de debut (in valoare totala de 1.000 de euro, oferiti de Clubul Rotaract din Timisoara) scurtmetrajelor 12 note mai jos / 12 Toner Ned (Danemarca) de Andreas Koefoed si Iubire pierduta / Love Lost (Singapore) de Leonard Lai Yok Wai.

Premiul publicului (constand in obiecte in valoare de 500 de euro), acordat de CineMagia si inmanat de cineastul si criticul de film Mihnea Columbeanu („Pitbull”), a fost decis dupa numararea si centralizarea voturilor exprimate de catre spectatori. El a revenit tot documentarului Goleshovo (Bulgaria – Marea Britanie) de Ilian Metev, care a intrunit astfel aprecierierile specialistilor si ale publicului larg.