Un nou sezon al Serilor Irlandeze va debuta pe 30 septembrie, la Clubul Taranului Roman din Bucuresti, informeaza organizatorii. Formatia Shannon si dansatorii Irish Way vor sustine spectacole in fiecare ultima zi de miercuri a lunii. Pe langa muzica si dansuri irlandeze, evenimentul de pe 30 septembrie va fi insotit si de lansarea unei selectii a celor mai cunoscute poeme ale poetului irlandez Seamus Heaney, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1995.

Programul serii de 30 septembrie va debuta la ora 21:00, cu o lansare de carte: Tara de mlastina si alte poeme - o selectie a celor mai cunoscute poeme ale poetului irlandez Seamus Heaney, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1995. Cartea (traducere de Dan Sociu, cu ilustratii de Tudor Jebeleanu) a aparut recent, intr-o editie de lux.

Se spune ca, pe vremuri, Sfintul Kevin se ruga, in genunchi, cu mainile intinse in forma de cruce. Asta se intampla la Glendalough, intr-un complex monastic nu departe de locul unde traiesc eu. Asa, cum se ruga Sf. Kevin, o mierla a confundat bratele sale incrucisate cu vreo increngatura, s-a asezat pe ele, a depus oua si a inceput sa le cloceasca de parca ar fi fost pe o ramura de copac. Kevin, coplesit de mila si constrans de credinta sa iubeasca viata din toate creaturile Domnului, a stat nemiscat zile si saptamini, pina cand din oua au iesit puii de mierla si pana cand acestia au invatat sa zboare. Aceasta imagine, care surprinde punctul de intalnire dintre natural si ideal, mi se pare a fi esenta poeziei.

Seamus Heaney

Seamus Heaney (n. 1939) este un poet care s-a nascut si a crescut intr-una dintre cele mai fierbinti zone politice ale celei de-a doua jumatati a secolului XX, Irlanda de Nord. Cu toate acestea, poezia sa nu abordeaza aproape niciodata frontal problemele sociale si politice ale tarii sale.

Heaney este un scriitor foarte popular, doua treimi din cartile de poezie vindute in Marea Britanie fiind semnate de el. In 2000, rescrierea poemului epic Beowulf intr-o forma accesibila publicului larg i-a crescut si mai mult popularitatea celui deja poreclit "famous Seamus” si i-a adus premiului Whitebread Book of The Year, la concurenta cu J.K. Rowling, care tocmai lansase "curentul” Harry Potter.

Antologia Tara de mlastina si alte poeme isi doreste sa ofere publicului romanesc, in premiera, o selectie din opera poetului irlandez. Astfel, poemele traduse de Dan Sociu acopera o arie intinsa temporal, pornind de la volumele deja clasice ale autorului si ajungind pina in prezent. Acestora li se adauga desenele lui Tudor Jebeleanu, alese chiar de Seamus Heaney.

"Anul trecut, doua treimi din volumele de poezie vindute in Marea Britanie purtau pe coperta numele lui Seamus Heaney. Si asta in ciuda faptului ca a protestat la includerea lui in The Penguin Book of English Verse cu aceste cuvinte: Tineti minte, pasaportul meu e verde/ paharul cu voi nicicind n-am ridicat/ nici pentru Regina vreun strop n-am inchinat". (Los Angeles Times)

Intrarea la evenimentul de pe 30 septembrie va costa 20 lei, iar elevii si studentii beneficiaza de un pret special de 15 lei. Evenimentele sunt organizate in colaborare cu Asociatia Culturala Romano-Irlandeza si Asociatia de Dans Irlandez ‘Irish Way’. Clubul Taranului se afla pe Str. Monetariei, nr. 2.

Programul Serilor Irlandeze la Clubul Taranului

  • miercuri, 30 septembrie, ora 21 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 28 octombrie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 25 noiembrie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 27 ianuarie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 24 februarie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 31 martie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului
  • miercuri, 28 aprilie, ora 20 - Bucuresti - Clubul Taranului

Infiintata in anul 2006, trupa Shannon Ceili Band este varianta traditonal-acustica a grupului Blackbeers. Componenta trupei nu este una stabila, putand varia in functie de eveniment sau timpul disponibil al membrilor. In prezent, formatia e reprezentata de Peter Moynahan (voce, chitara), Natalia Colotelo (vioara), Stike Molnar (flaut, fluiere, kazoo, linguri), Alina Talos (voce, bodhran, tamburina, linguri), Pat O'Mahoney (bodhran, fluiere, mandola) si Octavia Roman (dansuri).

Trupa a aparut la initiativa lui Peter, din dorinta de a canta in continuare muzica traditionala irlandeza, dupa mutarea sa la Bucuresti si o data cu trecerea trupei Blackbeers la stilul rock celtic. Un pas important a fost cooptarea Nataliei, fosta violonista la formatia irlandeza Sorb, ea fiind implicata si in alte proiecte (este violonista la Filarmonica George Enescu din Bucuresti, colaboratoare cu formatii de muzica folk, ucraineana etc.).

La capitolul percutie s-a colaborat pe rand cu Misu Stana (fost membru Blackbeers), Andrei Szucs (fost membru Blackbeers) si in prezent cu Pat O’Mahoney care, pe langa toba irlandeza, canta la fluiere si mandola. Un alt membru stabil al grupului este Stike Molnar, care sustine partea solistica la flaut si fluiere irlandeze. Odata cu pregatirile programului de colinde Irish Christmas, sectiunea de voci a fost intarita prin cooptarea actritei Alina Talos.

Avand la activ cateva colaborari cu dansatoarea Raluca Iarca, trupa Shannon Ceili Band a devenit o formatie de muzica si dansuri traditionale irlandeze, in prezent sectiunea "dansuri" fiind condusa de Octavia Roman.

Incepand cu primavara anului 2008, Shannon Ceili Band colaboreaza cu un grup de dans irlandez, traditional si step, intitulat Irish Way si infiintat de Dan Popovici, initiatorul unor workshopuri sustinute in Bucuresti de Anne-Marie Cunningham, fosta dansatoare in show-ul Riverdance.

Pe 17 martie 2008 si in 2009, trupa a organizat, in premiera pentru Romania, un eveniment St. Patrick's Day in aer liber, eveniment ce a avut loc in Piata Universitatii Bucuresti. Cu aceasta ocazie, apa binecunoscutei fantani arteziene din piata a fost colorata in verde, iar in 2009 si-a facut aparitia chiar si Patrick.

Incepand cu luna ianuarie 2009, Clubul Taranului din Bucuresti a gazduit seri irlandeze cu frecventa lunara. Ultima seara din sesiunea de primavara a avut loc in luna aprilie, dar Serile Irlandeze vor fi reluate incepand cu data de 30 septembrie.

Vezi aici site-ul dansatorilor de la Iris Way si site-ul trupei Shannon.

Shannon Ceili Band - Buckley's Fancy - The Ivy Leaf

Shannon Ceili Band - Paper Of Pins

Shannon Ceili Band - Christmas In Killarney