Un tribunal din Paris l-a amendat joi pe designerul John Galliano cu 6.000 de euro, dupa ce l-a declarat vinovat pentru proferarea de insulte cu caracter antisemit in doua cazuri, transmite Reuters. Galliano a fost arestat pe 24 februarie dupa ce, in stare de ebrietate, a agresat un cuplu caruia i-a adresat insulte cu caracter antisemit, pe terasa bistroului Pearl din cartierul exclusivist Marais, in centrul Parisului.

John GallianoFoto: Agerpres/AP

Cele doua amenzi au fost suspendate.

Reuters noteaza ca verdictul de astazi reprezinta inca o pata neagra in cariera creatorului, fost designer al Casei de moda Dior.

La inceputul procesului, creatorul a respins orice afirmatie antisemita si a spus ca "toata viata mea, am combatut prejudecatile, intoleranta si discriminarea".

Galliano risca o condamnare de sase luni de inchisoare si o amenda de 22.550 de euro.

La acea vreme, tabloidul britanic The Sun a dat publicitatii vreme o inregistrare a incidentului, in care designerul marturisea ca il iubeste pe Hitler si facea remarci rasiste si antisemite: "Il iubesc pe Hitler. (...) Oameni ca voi ar fi morti. Mamele voastre, tatii vostri ar fi fost toti gazati".

In urma incidentului, Galliano a fost arestat pentru "violenta" si "insulte cu caracter antisemit si rasial". El a dezmintit insa ca a facut afirmatii antisemite si a depus o plangere pentru "calomnie".

La inceputul lunii martie, Casa de moda Dior a anuntat ca renunta la serviciile lui John Galliano.

Galliano s-a impus ca unul dintre cei mai inventivi si stralucitori creatori de moda, inspirandu-se din istorie si din calatoriile pe care le-a facut in toate colturile lumii. Nascut in Gibraltar, a urmat cursurile prestigioasei Saint Martin's School of Art din Londra. Stabilit la Paris din 1993, a fost remarcat de presedintele grupului LVMH, Bernard Arnault, care l-a angajat doi ani mai tarziu ca director de creatie la Givenchy.

Galliano conducea linia feminina a Casei Dior din anul 1999.

Atentie, limbaj ofensator!