Scandalul "Weinstein", in fruntea caruia se afla producatorul de film Harvey Weinstein, acuzat de hartuire sexuala si viol, a pornit o campanie online prin care femei din intreaga lume povestesc, prin intermediul retelelor de socializare, situatii in care ele sau prietene de-ale lor au fost abuzate. Startul campaniei a fost dat de actrita Alyssa Milano, care le-a indemnat pe femei sa-si scrie marturiile pe Twitter. Hasthtag-ul #MeToo (n.r- Si eu) a ajuns in Romania prin intermediul unor tinere care au avut curajul sa se confeseze pe Facebook.

#MeTooFoto: Pinterest

"Eram beata in taxi, mergeam spre casa, nu eram atenta, ma uitam pe tel, la un moment dat l-am auzit pe sofer vorbind la tel si planuind cu niste prieteni cum sa ma faca posta. M-am uitat pe geam, eram in camp, am sarit din taxi si am scapat si atunci", scrieClaudia pe Facebook.

O alta tanara, Ana, povesteste cum a trecut pe langa ea "job-ul visurilor" din cauza ca n-a raspuns unor avansuri.

  • "Pupat cu forta" - Povestea lui Norbert

"Prima data a fost prin clasa a 6-a. Era de la alta scoala si imi placea super mult de ea, pur si simplu pentru ca mi se parea ca-i cea mai frumoasa fata pe care o vazusem vreodata. Numai ca nu prea voia sa aiba de a face cu mine. Din varii motive. Unul dintre ele a fost ca nu ma vedea decat ca pe un prieten. Nu prea am fost dispus sa procesez asta. Si ce am facut? Pai mi s-a parut ca pot sa o conving sa fie cu mine daca atunci cand am sansa o prind si o sarut bine de tot. Zis si facut. Eram la ziua unui prieten si, cand am ramas doar noi intr-o camera, am lipit-o de perete si am sarutat-o, cum am stiut eu mai bine, cu forta. Nu o sa uit niciodata cum a ramas intepenita si, dupa ce a incercat sa ma impinga de cateva ori, dar eu nu m-am dat impins, a inceput sa planga. Cretinului de mine i s-a parut ca daduse lovitura. Pentru ca mi-a zis mie tata la un moment dat ca femeii daca nu ii place, preiei controlul si ii arati cine-i barbat", se arata in mesajul postat de Norbert pe pagina sa de Facebook.

"S-a intamplat iar si iar, o constanta a vietii mele. S-a intamplat in Targoviste, in Berlin, in Bucuresti, in Paris si in Tbilisi. Ultima oara in Cipru, pe plaja, cand un baiat s-a apropiat de urechea mea si mi-a soptit ca mi-ar sta bine cu costumul de baie al doamnei care se bronza langa mine, pentru ca avea chilotii roz. Mult timp mi-a fost rusine de cele intamplate, ca si cum as fi purtat o parte din vina", a scris o tanara jurnalista pe Facebook.

"Nu stiu de unde am gasit atata putere la 12 ani, dar ma zbateam ca un peste si aruncam pumni si picioare pana am scapat din bratele unui baiat cu vreo 8 ani mai mare ca mine, hranit bine si care ma ameninta ca daca nu cedez va povesti la toti prietenii din gasca noastra chiar daca nu se va intampla nimic - "cum crezi, o sa ma creada pe mine sau pe tine?", este mesajul unei alte utilizatoare.

Mesajul initial publicat de Alyssa Milano a primit peste 37.000 de comentarii, iar hashtagul "Me Too" s-a aflat intre cele mai populare trenduri pe Twitter in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Pe Facebook, aproximativ 7 milioane de persoane discutau, luni dupa-amiaza, despre aceasta campanile, scrie News.ro.

La campanie au participat si personalitati din industria divertismentului, precum Lady Gaga, actrita premiata cu Oscar Anna Paquin si actrita Evan Rachel Wood, cunoscuta pentru aparitia sa in "Westworld", care au povestit ca au fost violate, precum si actorul Javier Munoz.

In Franta, un apel similar de a denunta hartuirea sexuala la locul de munca de devenit viral in ultimele zile pe Twitter. Sub hashtagul "#balancetonporc", jurnalista Sandra Muller invita la expunerea, "prezentand numele si detaliile personale ale a unui hartuitor sexual pe care l-ai cunoscut la locul tau de munca", scrie Agerpres.

Initiativa Alyssei Milano a avut un ecou urias in randul femeilor care au trecut printr-o astfel de experienta traumatizanta.