Speranțe mari la Amazon cu noul serial de miliarde, programat pe următorii cinci ani. Dar până acum pare a fi o producție doar pe gustul criticilor, nu și al spectatorilor, care se îndreaptă într-o direcție surprinzătoare. „Nu tot ce sclipește este aur”, spune un vechi aforism. Iar RoP este o nouă dovadă.

Splendidul NumenorFoto: Prime Video

Are imagini sclipitoare cu statui ale vechilor regi elfi, cu miticul Númenor, scene filmate cu încetinitorul cu cavalcadele elfilor sau cu orcii care se strecoară la umbra pădurilor, o bandă sonoră superbă, dar oamenii așteaptă și o comoară de intrigi, acțiune și suspans.

Spectatorii au trecut peste uimirea din primele episoade și au încetat disputele legate de personajele de culoare sau preponderent feminine, de lipsa de fidelitate față de scrierile lui Tolkien. Dar adevăratele probleme sunt în altă parte. Inexplicabil, scenariul lasă mult de dorit până acum.

Galadriel are un comportament jenant față de toți din jur. Izgonită de ai săi, salvată de oamenii de la Apus, nici nu ajunge bine la Númenor că vrea să-l vadă pe rege și cere o armată.

Miriel, regina regentă, se vede nevoită s-o trimită pachet înapoi la elfii ei.

Dar niște petale care cad dintr-un pom o fac să se răzgândească și să-și angajeze poporul – care tocmai striga „moarte elfilor!” – într-un război pe pământ străin.

Micul popor Harfoot, care face mari eforturi să fie simpatic, are ciudățeniile lui. Pornește în exod cântând imnul „Nimeni nu merge singur!”, dar pe cei slabi sau bătrâni, bolnavi sau răniți îi lasă în urmă, pradă suferințelor și lupilor.

Ticălosul-șef (de până acum) Adar, elf convertit la orci, îl eliberează pe Arondir „ca să trimită un mesaj oamenilor”. De ce? „Uite-așa!”, sună singurul motiv.

Ca să irite și mai tare, toată lumea se ceartă cu toată lumea. Isildur cu tatăl și prietenii, Elrond cu Durin, Nori cu bătrânii tribului, Bronwyn cu căpoșii din sat, Galadriel cu... mai toți cei din jur.

Nu-i de mirare că, ajuns dincolo de jumătatea primului sezon, RoP nu reușește să-i mulțumeacă pe abonați. Dovadă sunt aprecierile și notele acordate de public pe platformele de specialitate: 38% la Rotten Tomatoes (unde criticii îi dau în schimb 84%); 383 de păreri pozitive față de 1.558 negative la Metacritic (criticii: 31 pozitive din 40); 6,9/10 la IMDb (e drept, deținută de Amazon).

Urmările se văd și unde te-ai aștepta mai puțin. În Top 10 al celor mai vizionate seriale de pe platforma Prime Video a lui Amazon, RoP este – firește – pe primul loc. Dar la capitolul Filme, în Top 10 sunt toate cele trei din seria „The Lord of the Rings” și două din seria „The Hobbit”: Peter Jackson este adevăratul Stăpân al Inelelor și după mai bine de 20 de ani!

Să nu ne pierdem însă speranța că RoP se va apropia de așteptările noastre și va concura cu adevărat mega-producția rivalilor de la HBO Max, „House of the Dragon”. Episodul 6, lansat azi, este încurajator!

Surse: Forbes, FlixPatrol