Dupa ce a reusit sa enerveze comunitatea arheologilor si pe rusi, filmul "Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal" mai trece o noua "victorie" in palmares: personajul principal, interpretat de Harrison Ford, are grave lacune in cunostintele geografice, spun peruanii. Tara lor este confundata cu Mexic.

Spectatorii peruani au fost pregatiti pentru film printr-o campanie publicitara care continea tot tacamul: biciul si pistoalele aventurierului, Sfantul Graal si nazistii avizi de relicve cu puteri magice. Ei s-au simtit descumpaniti, deceptionati si apoi iritati sa-l auda pe mexicanul Pancho Villa vorbind in quechua, limba incasilor, si sa constate confuzii in ceea ce priveste decorurile si locurile mentionate in film.

"Este un barbarism", a spus istoricul Hugo Neyra, director al Bibliotecii nationale din Lima, conform Mediafax.

La iesirea din salile de cinema, spectatorii s-au simtit dezorientati din cauza unor "rancheras", niste cantece traditionale mexicane care acompaniaza eroul in Amazonia peruana. Ei au fost surprinsi, de asemenea, de niste razboinici maya feroce, care vorbesc limba Anzilor, dar si de celebra piramida din Chichen Itza (Mexic) plasata in Amazonia peruana.

Istoricul Manuel Burga, fost rector al Universitatii din San Marcos, este de parere ca lui Steven Spielberg si lui George Lucas le-au lipsit niste specialisti in istorie: "Sunt multe date false si chiar daca este vorba de o fictiune aceasta induce in eroare pentru ca se arata un Peru care nu este adevarat. Nu este posibil sa confunzi Amazonia cu padurea din Yucatan, Mexic", a protestat acesta.

Un alt lucru pe care il regreta spectatorii este mesajul filmului potrivit caruia reusitele civilizatiilor latino-americane provin de la extraterestri si nu de la locuitorii din zona.

Trailerul filmului "Indiana Jones si Regatul Craniului de Cristal"