Formatia Trei Parale va ofera cantecul Chiftilareasa, o mostra de muzica veche romaneasca. Trupa va concerta duminica, 5 aprilie, la Green Hours, cu incepere de la ora 21:00. Spectatorii vor putea asculta un repertoriu din care nu lipsesc cantece evreiesti si tiganesti, geamparale, cantece de inima albastra, manele autentice, dar si cateva piese provenite din Spitalul Amorului, cartulii pe care Anton Pann le-a publicat la mijlocul veacului al XIX-lea.

Trei Parale si-a inceput existenta in anul 2003. Cei patru componenti ai formatiei (Florin si Beatrice Iordan, Daniel Pop, Dinu Petrescu), tineri oraseni atrasi de muzica traditionala specifica spatiului carpatic, incearca sa alature muzicile romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc in acest loc. Ei doresc astfel continuarea unor traditii locale libere de mostenirea folclorismului comunist. In acest scop, instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fara gauri), cobza, dramba, simple percuţii etc.

La sfarsitul lui 2008, Trei Parale si-au lansat primul album, intitulat Bazar. "Incercam sa recuperam o parte din muzicile care se cantau in secolul al XIX-lea, in Regat, in Valahia si in Moldova, in orasele, in targuri, in mahalale, in lumea urbana. Cu multe influente fantoma care in general veneau de la Istanbul, era o lume postfanariota. Modele importate de la Paris sau Istanbul faceau ca "incalceala culturala" sa se suprapuna pe "incalceala etnica", orasele romanesti cuprinzand importante mahalale tiganesti sau evreiesti, mai ales in Moldova. In urma unei sinteze locale, a rezultat o muzica in care putem sa ne regasim", spune Florin Iordan, liderul trupei.

Trupa va concerta duminica, 5 aprilie, la Green Hours, cu incepere de la ora 21:00. Intrarea este 15 lei. Green Hours se afla pe Calea Victoriei, nr. 120.

Spectatorii vor avea prilejul de a asculta un repertoriu din care nu lipsesc cantece evreiesti si tiganesti, geamparale, cantece de inima albastra, manele autentice, dar si cateva piese provenite din Spitalul Amorului. Este vorba de cartuliile cu cantece pe care Anton Pann le-a publicat la mijlocul veacului al XIX-lea. Vor fi cantate melodii de strat folcloric urban, cantece de factura orientala ori bizantina si creatii ce datoreaza mult muzicii europene.

Cateva mostre audio si video gasiti aici.

Trei Parale - Chiftilareasa