Poate ca Michael Jackson era stresat de ceea ce ar fi trebuit sa fie apropiata sa revenire pe scena, in seria de concerte programate la Londra, sau poate organismul sau incerca sa lupte cu prea multe medicamente. Motivele insomniei nu vor fi poate cunoscute niciodata, insa un lucru este cert: starul pop a incercat cu disperare sa doarma in ultima noapte dinaintea mortii sale, pe 25 iunie - este marturia detectivului Orlando Martinez, de la Politia din Los Angeles, implicat in ancheta privind decesul megastarului.

Potrivit detectivului care a investigat ultimele ore din viata lui Michael Jackson, citat de CNN, starul pop l-a angajat pe Conrad Murray, medic cardiolog, in luna mai. Starul isi petrecea toate zilele la repetitiile pentru viitoarele concerte, insa noaptea suferea de insomnii. Conrad Murray a declarat in fata anchetatorilor ca l-a tratat timp de 6 saptamani de insomnie pe starul pop.

  • Starul era "ajutat" zilnic sa adoarma de medicamente

Conrad Murray a afirmat ca ii administra starului pop o doza intravenoasa de 50 de miligrame de propofol, diluat cu lidocaina, in fiecare noapte pentru ca acesta sa poata dormi. Murray a adaugat ca Michael Jackson era deja familiarizat cu propofolul, un anestezic puternic, pe care starul il numea "laptele" sau.

Pe masura ce seria de concerte programate la Londra se apropia, Michael Jackson a inceput sa aiba nevoie zilnic de doza de anestezice. Ingrijorat ca starul ar putea deveni dependent de propofol, Murray i-a administrat acestuia, cu 3 zile inaintea decesului, pe 22 iunie, o combinatie de alte somnifere, care l-a ajutat pe Michael Jackson sa adoarma doar in acea noapte si in urmatoarea.

  • Ultima noapte

In seara de 24 iunie insa, Michael Jackson nu a mai reusit sa doarma. Pe 25 iunie, la ora 1:00, Murray a decis sa se lipseasca de propofol in favoarea a 10 miligrame de Valium. O jumatate de ora mai tarziu, din cauza ca starul inca nu reusea sa doarma, Murray i-a injectat inca 2 miligrame de lorazepam, insa cantaretul tot nu a adormit.

La ora 3:00, medicul i-a injectat lui Michael Jackson inca doua miligrame de midazolam, iar doua ore mai tarziu, pentru ca Michael era inca treaz, i-a administrat alte doua miligrame de lorazepam, insa fara succes.

La ora 7:30, Murray i-a administrat cantaretului inca 2 miligrame de midazolam, lasandu-l apoi singur in camera, insa 3 ore mai traziu, in ciuda cantitatii mari de medicamente care ii fusesera administrate, Michael Jackson avea inca ochii deschisi si il implora pe Murray sa ii administreze propofol pentru a putea dormi. La insistentele starului, Conrad Murray i-a injectat acestuia 25 de miligrame de propofol diluat cu lidocaina, dupa care starul a reusit, in sfarsit, sa adoarma.

Murray le-a povestit politistilor ca l-a mai supravegheat pe cantaret timp de 10 minute dupa ce acesta a adormit, dupa care s-a dus la baie, adaugand ca fusese o noapte grea, atat pentru star, cat si pentru el. El sustine ca, desi a stat la baie mai putin de 2 minute, in momentul in care s-a intors, Michael Jackson nu mai respira. Medicul a incercat sa il resusciteze, insa fara succes.

Michael Jackson a fost transportat la spital, iar in dupa-amiaza aceleiasi zile a fost anuntat decesul.

Potrivit unor documente oficiale date publicitatii luni, medicul legist implicat in ancheta privind moartea megastarului a ajuns la concluzia ca decesul acestuia ar fi survenit din cauza unei supradoze de propofol. Anchetatorii au descoperit un nivel letal de propofol, un anestezic puternic sub denumirea comerciala de Diprivan, in corpul lui Michael Jackson.

Michael Jackson a murit la 25 iunie la Los Angeles, la varsta de 50 de ani, in urma unui stop cardiac.