​Regizorul Roman Polanski este liber sa paraseasca arestul la domiciliu, dupa ce autoritatile elvetiene au respins luni cererea de extradare formulata de Statele Unite pe numele acestuia, in scandalul sexual in care Polanski este acuzat ca a violat o tanara de 13 ani in 1977, transmite AFP. SUA nu va putea face recurs.

Roman PolanskiFoto: Captura Youtube.com

"Realizatorul de filme francez-polonez nu va fi extradat in Statele Unite si restrictia asupra libertatii sale a fost ridicata," a anuntat ministrul justitiei Evelin Widmer-Schlumpf in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu putem sa excludem cu certitudine faptul ca Roman Polanski a savarsit deja pedeapsa la care a fost condamnat la vremea respectiva si ca cererea de extradare contine un viciu de procedura," a motivat Widmer-Schlumpf.

"SUA nu pot contesta decizia din Elvetia," a precizat ministrul, adaugand ca Washington-ul a "acceptat" hotararea.

Vila lui Polanski din Gstaad

Vila lui Polanski din Gstaad

Foto: Agerpres

Polanski a stat in arest la domiciliu in locuinta sa de la Gstaad, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe o cautiune de 3 milioane de euro.

Castigator al premiilor Oscar si Palme D'Or pentru "Pianistul", Roman Polanski, 76 de ani, a fost arestat la sfarsitul lunii septembrie 2009, in Elvetia, in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual.

Pe 10 martie 1977, Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o, acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi inchis. El a fost arestat pe 26 septembrie 2009, in Elvetia, la sosirea sa la Festivalul de Film de la Zurich.