Barcelona are talentul unic de a da peste cap planurile foarte stricte de vacanta. Aglomerarea de monumente istorice, restaurante excelente si exemple de arhitectura fac aproape imposibila prioritizarea obiectivelor de vizitat. Exista oare vreo reteta perfecta pentru a descoperi Barcelona?

Plecam de pe Las Ramblas, bulevardul central al orasului, care se intinde pe mai bine de un kilometru si te conduce, ca prin vis, din piata Piata Catalunya pana la Port Vell, pe malul Mediteranei.

Printre sutele de oameni care migreaza permanent dintr-o parte in alta a orasului ai ocazia sa observi cateva dintre cele mai vechi si importante cladiri din oras si sa te opresti pentru suveniruri la gheretele viu colorate care impanzesc trotuarul.

Inainte de a trece la urmatoarea experienta, trebuie sa intri si in piata de ingrediente si preparate locale La Boqueria unde, chiar daca nu cumperi nimic, descoperi sortimente la care nu te-ai gandit niciodata. Iar modul in care se aud comerciantii pare sa fie acelasi de acum un secol.

Barcelona in culori

Barcelona in culori

Foto: Hotnews

Pentru o experienta culinara autentica este bine sa te feresti de localurile pur "turistice" si sa cauti acele restaurante de pe stradutele adiacente bulevardului. Un exemplu autentic este La Fonda, o destinatie frecventata de localnici si de turistii experimentati unde, mai tot timpul, se asteapta macar un sfert de ora la intrare.

Pentru o cina romantica, principala destinatie ramane piata Barceloneta de langa ambarcatiunile ingramadite in port.

Sesiunea de cumparaturi incepe la Portal d'Angel, tot din zona Las Ramblas, si continua la Portaferrisa cu tot felul de magazine. Inca cinci minute de mers pe jos si ajungi in cartierul El Borne, unul dintre cele mai vechi centre din oras. Aici te simti ca intr-un labirint de piatete legate intre ele de stazi medievale inguste si descoperi, la tot pasul, boutique-uri de lux, baruri si restaurante intime.

Vacanta de vara la Barcelona ajunge si la malul marii unde plaja larga, cu nisip alb, iti poate fura cateva ore fara nici cel mai mic efort. Pentru cazare, orasul pregateste mii si mii de optiuni, de la hoteluri moderne la malul marii pana la adrese retrase in cladiri istorice. Barcelona trebuie insa traita din mijlocul unui boutique hotel amplasat in zona centrala.

***

In Spania, poti folosi cardul oriunde, de la magazine si restaurante, pana la locurile unde se vand suveniruri. Numerarul s-ar putea sa-ti fie util doar pentru plata bacsisului la restaurant, care se obicei se achita astfel. Bine de stiut, unii comercianti iti vor cere si un act de identitate, atunci cand platesti cu cardul: pasaport sau permis de conducere, asa ca e bine sa il iei la tine.

Daca ai orice card MasterCard, fie el de debit sau credit, in lei sau euro, premium sau standard, il vei putea folosi fara probleme in vacanta ta spaniola. De mare folos se va dovedi si pentru rezervari online la muzee, teatru, opera si concerte sau pentru inchirieri masini. Mai mult, pentru pachetele de rezervari la muzee, platite online cu un card, poti avea surpriza sa primesti reduceri.

Mai multe detalii despre folosirea cardurilor in vacanta, gasesti aici: http://www.mastercard.com/ro/consumer/summer-xboarders.html. In rest, bucura-te de fiesta spaniola si nu uita ca cel mai important este sa numeri experiente de nepretuit, si nu bancnote :).