O instanță spaniolă a anunțat joi că a deschis o nouă investigație împotriva cântăreței columbiene Shakira în legătură cu acuzații de evaziune fiscală în ceea ce privește declararea veniturilor și a averii în 2018, relatează Reuters.

Cântăreața columbiană ShakiraFoto: Stephen Lovekin / Shutterstock Editorial / Profimedia

Instanța din orașul Esplugues de Llobregat aflat în apropierea Barcelonei nu a oferit mai multe detalii în comunicatul remis presei în care anunța deschiderea anchetei.

Shakira, în vârstă de 46 de ani, a fost trimisă în judecată pentru fraudă fiscală de către justiția spaniolă în luna septembrie a anului trecut într-un proces separat care vizează taxele și impozitele datorate în perioada 2012-2014.

Procurorii spanioli care instrumentează cazul respectiv afirmă că Shakira a evitat să plătească taxe în valoare de peste 14,5 milioane de euro și cer o pedeapsă de până la 8 ani de închisoare pentru aceasta.

Echipa de avocați a Shakirei a afirmat joi că va oferi comentarii legate de noua investigație mai târziu în cursul acestei zile.

Cum se apără Shakira de acuzațiile de evaziune fiscală

Shakira a locuit în Spania din 2011, când relaţia ei cu fotbalistul FC Barcelona Gerard Pique a fost făcută publică, dar până în 2015 şi-a menţinut reşedinţa fiscală în insulele Bahamas, considerate un paradis fiscal.

La începutul lunii iunie a anului trecut, Shakira și Gerard Pique, care au doi copii, şi-au anunţat despărţirea, după o relație de 11 ani. La rândul lor, avocaţii Shakirei afirmă că până în 2014 cea mai mare parte a veniturilor vedetei au provenit din turneele sale internaţionale şi că ea nu a locuit mai mult de şase luni pe an în Spania, condiţie necesară pentru a-şi stabili reşedinţa fiscală în ţară.

În mai 2022, un tribunal din Barcelona a respins un recurs al cântăreţei, care ceruse renunţarea la acuzaţii. O lună mai târziu, Shakira a denunțat o „încălcare totală a drepturilor sale” şi „metode abuzive” din partea procuraturii spaniole.

Ea spune că statul spaniol „se încăpăţânează” să ceară banii strânşi în timpul turneelor sale internaţionale şi în urma emisiunii „The Voice”, unde a jurizat în Statele Unite, într-o perioadă în care nu ar fi fost încă rezident în Spania.

Shakira susţine că a plătit deja 17,2 milioane de euro autorităţilor fiscale spaniole şi că, prin urmare, nu are nicio datorie la Fisc.

Numele Shakirei se număra printre cele menţionate în cazul „Pandora Papers”, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţie, care acuză câteva sute de personalităţi că au ascuns active în paradisuri offshore, în special în scopul „evaziunii fiscale”.