Cântăreața canadiană Celine Dion și-a făcut o apariție surpriză la gala Premiilor Grammy după ce a fost diagnosticată cu o condiție neurologică din cauza căreia a fost nevoită să își anuleze toate concertele de anul trecut, relatează revista Variety.

Celine Dion la Premiile Grammy din 2024Foto: Chris Pizzello / Associated Press / Profimedia Images

Legenda muzicii pop a evitat lumina reflectoarelor în ultimul an după ce a dezvăluit într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare în decembrie 2022 că suferă de o boală neurologică foarte rară care provoacă „spasme” şi dificultăţi la nivelul corzilor vocale.

Apariția ei la gala Premiilor Emmy a reprezentat o surpriză uriașă pentru cei prezenți, aceștia ovaționând-o în picioare pe legenda muzicii canadiene.

„Vă mulțumesc tuturor, vă iubesc și eu. Sunteți frumoși. Când spun că sunt fericită să fiu aici o spun din toată inima. Cei care au fost atât de binecuvântați încât să se afle aici la Premiile Emmy nu trebuie să uite niciodată cât de norocoși sunt să aibă dragostea și bucuria pe care muzica o aduce în viețile noastre și oamenilor din jurul lumii”, a spus ea.

Cântăreața canadiană a fost invitată la ediția de anul acesta a Premiilor Grammy pentru a-i înmâna premiul pentru „Albumul anului” cântăreței americane Taylor Swift pentru albumul ei „Midnights”. Swift a câștigat pentru a patra oară acest premiu grație „Midnights”, un record absolut în istoria Premiilor Grammy.

Poți consulta AICI lista completă a câștigătorilor la Premiile Grammy din 2024.

Celine Dion și-a anulat concertele din cauza problemelor de sănătate

Cântăreața canadiană a anunțat în luna aprilie a anului trecut că va lansa mai multe melodii noi pe care le-a compus pentru coloana sonoră a filmului Love Again, o comedie romantică în care a și jucat. Filmările pentru lungmetraj au început însă în octombrie 2020 și s-au încheiat la începutul lui 2021, cu aproape doi ani înainte ca Dion să dezvăluie că suferă de o afecțiune neurologică.

Filmul a avut premiera în cinematografe în luna mai a anului trecut. Deși vestea că aceasta a putut lucra la noi melodii i-a bucurat pe fanii săi, Celine Dion a anunțat chiar la sfârșitul lunii respective că își anulează concertele programate în Europa până în aprilie 2024 din cauza problemelor de sănătate.

„Încerc din greu să-mi recapăt puterile, dar turneele pot fi foarte dificile (...) Este mai bine să anulăm totul acum, până când sunt cu adevărat gata să revin pe scenă”, a spus vedeta în vârstă de 55 de ani într-un comunicat.

Anterior ea anunțase că a fost diagnosticată cu o afecțiune neurologică foarte rară, numită în engleză „stiff-person syndrome”(sindromul omului rigid)”. „Nu cunoaştem încă totul despre această boală rară, dar acum ştim că ea este cauza spasmelor musculare de care sufăr”, a explicat cântăreața.

Ce se cunoaște despre boala de care suferă Celine Dion

Apariția sa acum la gala Premiilor Emmy este cu atât mai emoționantă întrucât sora ei, Claudette, a declarat într-un interviu acordat la finele anului trecut că artista „muncește din greu”, însă „nu are control asupra mușchilor”.

„Sunt unii care și-au pierdut speranța pentru că este un boală care nu este cunoscută. (…) Ea muncește din greu, dar nu are controlul asupra mușchilor ei. Ceea ce mă doare este că a fost întotdeauna disciplinată. Ea a muncit mereu din greu. (…) Cert este că, în visele noastre și în ale lui, este să revină pe scenă. În ce stare? Nu știu. Corzile vocale sunt mușchi, iar inima este, de asemenea, un mușchi”, a spus Claudette într-un interviu pentru 7Jour.

Sindromul omului rigid sau boala Moersch-Woltman este o tulburare neurologică rară, de etiologie necunoscută, ce se caracterizează prin rigiditate progresivă, potrivit Medlife.ro.

S-a constatat de-a lungul timpului și a diferitelor experimente că Sindromul persoanei rigide este o afecțiune autoimună.

Sindromul persoanei rigide își face debutul prin contractarea mușchilor axiali, acesta fiind primul stadiu al bolii. Apoi, pe parcurs se vor raporta dureri, disconfort al spatelui sau redoare, durere în întreg spatele ce se poate agrava la tensiune sau stres. Din nefericire, din cauza componentelor psihologice puternice încă din primele stadii, pacientul este încadrat drept psihogenic, iar asta face că tratamentul să fie amânat o perioadă.

„Sindromul omului rigid” poate fi debilitant

Un alt stadiu al bolii este cel numit tardiv, când mușchii membrelor proximale devin și aceștia afectați, mai ales atunci când pacientul este supărat, furios sau surprins. Acest stadiu provoacă spasme extrem de dureroase care se remit lent, iar pacientul începe să se miște încet pentru a ameliora durerea, deoarece mișcările rapide induc spasme severe.

Extremitățile sunt afectate de asemenea în cazul mișcărilor rapide. De aici calitatea vieții pacientului este afectată la un nivel destul de ridicat, făcând imposibilă în cele mai multe cazuri viață socială sau cea profesională.

Stadiul final al bolii este copleșitor, deoarece foarte puțini mușchi par a fi evitați de această boală. Apar deformații ale articulațiilor și pot apare chiar fracturi scheletice și rupturi musculare în timpul spasmelor, mușchii feței și cei faringieni fiind de asemenea afectați. S-a constatat că postchirurgical, leziunile abdominale prezintă risc ridicat de rupturi spontane.

Din păcate, în acest stadiu deja activitățile considerate simple sunt profund afectate.