"Parasite", de Bong Joon Ho, este primul film sud-coreean care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj. Totodată, aceasta este prima peliculă într-o altă limbă decât engleza care câştigă premiul Oscar pentru cel mai bun film.
Nominalizat la şase premii Oscar, "Parasite" a mai primit trofeele Academiei americane pentru cel mai bun film internaţional, cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu original.
"Parasite", de Bong Joon-Ho, este un basm modern despre inegalitățile sociale din Coreea de Sud. Șomeri, membrii familiei Ki-taek arată un interes deosebit pentru bogata familie Park, până când într-o zi existențele lor se împletesc. Acesta este începutul unui șir de întâmplări imprevizibile care converg "într-un film genial, captivant și care refuză categoriile", conform IndieWire.
Drama "Parasite", de Bong Joon-Ho, a fost recompensată cu Palme d'Or la ediția de anul trecut a Festivalului de la Cannes. De asemenea, a primit, printre altele, premiile Globul de Aur şi BAFTA pentru cel mai bun film străin, dar şi premiul Sindicatului actorilor americani pentru cea mai bună distribuţie.
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film a fost decernat producţiei "Green Book", de Peter Farrelly.
La acelaşi premiu au mai fost nominalizate peliculele "Les Misérables", "Honeyland", "Corpus Christi", "Pain and Glory".
Acesta este primul film sud-coreean care a fost nominalizat şi a câştigat un premiu Oscar.
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost acordat peliculei "Roma", de Alfonso Cuaron.
Bong Joon-ho a primit premiul pentru regie, pentru "Parasite"
Bong Joon-ho a primit premiul Oscar pentru regie, pentru "Parasite", la cea de-a 92-a ediţie a galei Academiei de film americane, care are loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.
La premiul Oscar pentru cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Martin Scorsese ("The Irishman"), Todd Phillips ("Joker"), Sam Mendes ("1917"), Quentin Tarantino ("Once Upon a Time in Hollywood").
"Parasite" primește premiul pentru cel mai bun scenariu original
"Parasite" a mai primit și premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.
La acelaşi premiu au mai fost nominalizate filmele "Knives Out", "Marriage Story", "1917" şi "Once upon a time... in Hollywood".
"Parasite" s-a numărat printre filmele favorite la acest premiu. Deși inițial marele favorit părea Quentin Tarantino ("Once Upon a Time in Hollywood"), anul acesta, Sindicatul scenariștilor americani a premiat lungmetrajul "Parasite", de Bong Joon Ho, recompensat și cu BAFTA pentru cel mai bun scenariu.
Anul trecut, premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original i-a revenit producţiei "Green Book".
Oscar 2020: Lista completă a câştigătorilor
Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor celei de-a 92-a ediţii a premiilor Oscar, care a avut loc duminică noapte, la Dolby Theatre din Los Angeles.(Mediafax)
Cel mai bun film: "Parasite", de Bong Joon-ho
Cel mai bun regizor: Bong Joon-ho, pentru "Parasite"
Cel mai bun actor în rol principal: Joaquin Phoenix, pentru "Joker"
Cea mai bună actriţă în rol principal: Renee Zellweger, pentru "Judy"
Cel mai bun actor în rol secundar: Brad Pitt ("Once Upon a Time... in Hollywood")
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Laura Dern - "Marriage Story"
Cel mai bun film străin: "Parasite", de Bong Joon Ho
Cel mai bun lungmetraj de animaţie: "Toy Story 4", de Josh Cooley
Cea mai bună scenografie: Barbara Ling, Nancy Haigh - "Once upon a time... in Hollywood"
Cel mai bun scenariu adaptat: Taika Waiti - "Jojo Rabbit"
Cel mai bun scenariu original: Bong Joon Ho, Han Jin Won - "Parasite"
Cea mai bună imagine: Roger Deakins, pentru "1917"
Cel mai bun montaj: Michael McCusker şi Andrew Buckland, "Ford vs Ferrari"
Cea mai bună coloană sonoră: Hildur Guðnadóttir, pentru "Joker"
Cel mai bun cântec: Elton John şi Bernie Taupin - "(I’m Gonna) Love Me Again" din "Rocketman"
Cel mai bun montaj de sunet: Donald Sylvester, pentru "Ford vs. Ferrari"
Cel mai bun mixaj de sunet: Mark Taylor şi Stuart Wilson, pentru "1917"
Cele mai bune efecte speciale: Guillaume Rocheron, Greg Butler şi Dominic Tuohy, pentru "1917"
Cele mai bune costume: Jacqueline Durran - "Little women"
Cel mai bun machiaj: Kazu Hiro, Anne Morgan şi Vivian Baker, pentru "Bombshell"
Cel mai bun scurtmetraj animat: "Hair Love", de Matthew A. Cherry
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: "The Neighbours' Window", de Marshall Curry
Cel mai bun lungmetraj documentar: "American Factory"
Cel mai bun scurtmetraj documentar: "Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)"
Am vazut "Parasite" cu mult inainte de Oscaruri, mi-a placut originalitatea povestii (merita un premiu pt scenariu), se pare ca in Coreea de sud exista multe cazuri asemanatoare cu cel descris in film.
In rest nu e mare lucru, actorie buna, regie buna, cred ca e doar un film foarte bun, nu exceptional, nu sunt deloc convins ca merita sa fie atat de premiat.
Il admir demult pe Joaquin Phoenix, ca actor (personalitatea lui e mult mai greu de apreciat, o recunoaste singur si nu e vorba doar de ideile sale "vegane" sau "socialiste"), sunt foarte bucuros pentru premiile pe deplin meritate obtinute pt rolul sau din "Joker".
Un film care s-ar fi vrut o descriere sumbra a acelei parti din America populate de electorii pe care dna Clinton i-a numit "deplorabilii", de cei care "nu inteleg" si nu accepta ce se intampla cu lumea "globalizata", cei care sunt gata de violenta pentru a fi si ei ascultati (vezi "vestele gabene" in Franta).
Numai ca filmul s-a intors impotriva ideii initiale "progresiste" si filmul a devenit cat se poate de "trumpian", sunt acolo scene extraordinare care vor deveni "iconice", de antologie (cea de la psihologul-bugetar, cea cu asasinarea animatorului tv), scene care sunt o pledoarie in favoarea "revoltei" si "furiei omului alb" in fata unei "elite" globaliste arogante care vrea sa controleze totul si sa fixeze "regulile corecte" de viata pentru toata lumea.
Brad Pitt sau Laura Dern sunt la apogeul profesionalismului actoricesc, meritau premiati, iar Zellweger a prins un rol care-i vine ca o manusa.
Hollywood-ul ramane o platforma de "soft power" pentru socialismul de tip american, cu doza de ipocrizie a unor narcisisti milionari care petreceau cu Epstein si semnau cu Weinstein si care nu au nici un drept moral de a tine cuiva lectii de etica si responsabilitate.
Asta e rau?
Abereaza un pic dar nu atat de mult. Sunt de acord cu ultima parte. Cei de la hollywood sunt niste ipocriti, narcisisti care traiesc intr-o bula.
Chiar nu exista inspirație in URSS ? Sau viața bate filmul la Kremlin ?
De ce ești anxios pe câștigătorul Oscar ?
Ai un motiv in plus sa te bucuri când vezi pe altul cu 5 minute mai prost !
Oscarurile și au pierdut Sensul cam din anii 90 Spre 2000, restul este can can
E un film dragut, bun de vazut, cam la nivelul unor comedii noi romanesti, sii macar nu este despre LGBT, sau alte tipuri de discriminari. Problema inegalitatii sociale in tarile Asiei, e de cand lumea.
Deci daca acest film a castigat la atat de multe categorii, inseamna ca a fost un an cinematografic slab. Sa ne re-apucam de citit :)
Eu l-am vazut acum vreo 2 saptamani, de pe popcorn, na, si am fost ceva gen "WOW!".
Filmul e GENIAL, un scenariu absolut original, si intr-un stin tarantino-scian foarte fain, fara sa abuzeze - aproape deloc - de violenta-comica tipica Tarantino.
De atunci, cu toti cei cu care am vorbit despre Oscar-uri, le-am zis ca, dupa parerea mea, "Parasite" ar trebui sa castige, ca e supertare! Insa nu credeam ca americanii chiar vor da premiul del mare unui film strain, dar uite ca azi-dimineata marea surpriza s-a produs! :)
Inseamna ca si juriul de la Oscar a inceput sa invete cate ceva, nice.
- Parasite nu este o comedie;
- Te rog numeste cel putin o comedie romaneasca si de ce se ridica la nivelul lui Parasite;
- Scenariul este original si deosebit - a meritat sa castige!;
- Filmul este plin de parabole, comparatii, trebuie doar sa fii atent si sa le vezi;
- Tot "carnagiul" a fost cat se poate de 'logic' conform cu personajelor dezvoltate si cu tema filmulul.
Nu imi amintesc exact ce comedie a fost. In schimb, chiar recent, pe avion inspre Japonia am vazut filmul japonez Little Nights Little Love, care a fost si el deosebit si care a produs in mine o decuplare precum a facut-o Parasites. Daca in acel film cautam lucruri ascunse, idei incifrate, la fel, putem gasi (il recomand, nu cred ca a castigat nimic).
Despre Parasite nefiind o comedie: in arta totul e liber: ceea unii considera o tragedie, altii sunt liberi sa perceapa drept comedie sau tragi-comedie.
Aceasta e nota mesajului de mai sus. Nu port ranchiuna acestui film ca a castigat, spun ca din punctul meu de vedere nu a fost neaparat cu multe trepte mai sus decat alte filme si am dreptul sa imi exprim aceasta opinie personala, ca si comentariu, in scopul nobil al schimbului de idei intre oameni, care e un lucru bun. Si chiar nu are sens sa ne enervam pentru opinii legate de un premiu atat de subiectiv ca si Oscarul :)
Demarează înverșunarea de miercuri încolo și va fi mai bine !