Pe 15 august, la prima lor vizita in Romania, Mike Patton si colegii sai de la Faith No More ne-au oferit rock la costum in ceea ce multi au numit cel mai bun concert din 2009. In deschidere, Luna Amara ne-a cantat despre "un presedinte betiv si-un premier pitic", iar macedonenii de la Superhiks au aratat ca Ace Of Spades (Motorhead) poate suna foarte bine cu trompeta si trombon. Surpriza serii au constituit-o slovenii de la Elvis Jackson, care ne-au aratat ce inseamna show: au facut tumbe, au stat in cap, au mers de-a busilea, au aruncat cu ratuste si hartie igienica in public, au folosit confetti si le-au dat fanilor o saltea pentru crowd surfing.

"La revedere pieselor de dat cu capu' de pereti", spunea un fan Luna Amara, dupa lansarea celui de-al treilea album al formatiei. Sambata seara, la 18:45, clujenii au oferit un repertoriu deloc acustic, cu piese ca Gri dorian, Somn, Ego Nr. 4, Happiness Provider sau Loc Lipsa, fiind prezentat un singur cantec de pe albumul Don't Let Your Dreams Fall Asleep: No Return.

Folclor a incheiat un recital sustinut in fata unui public destul de numeros, daca ne gandim ca Luna Amara era prima din cele trei formatii din deschiderea concertului Faith No More. Din nou a fost prezentata o varianta adaugita a piesei (facusera asa si in cadrul CokeLive Peninsula 2009), versurilor "Sunt masochist/, Traiesc in Romania" si "Politica im face greata/ Statu-i o paiata" fiindu-le adaugate mai noile si foarte actualele: “Un presedinte betiv/ Si-un premier pitic/ O opozitie corupta/ Si un Parlament de nimic./ Caricatura unei natii/ Un argument solid/ Sfanta Treime: Dinamo, Steaua si Rapid”.

Cine le duce dorul lui Elvis Presley si Michael Jackson, are la dispozitie un hibrid, o struto-camila interesanta, venita din Slovenia. Inceput la 19:30, concertul celor de la Elvis Jackson a oferit publicului un cocktail compus din ska, punk, hard core, reggae si metal.

Au fost probabil cea mai apreciata formatie din deschidere, datorita show-ului si interactiunii cu publicul, la care s-a adaugat carisma unui frontman in forma de zile mari: a facut tumbe pe scena, a stat in cap, a mers de-a busilea, a aruncat confetti, a coborat langa fani pentru a da mana cu ei, a baut in onoarea publicului ("Noroc, people!") si i-a intors aplauzele ("No, no, it's your turn! Bravo you!").

"A, noroc, by the way! Is anybody here who doesn't now how to swim? We need a guy who doesn't know how to swim. Or a girl, of course", a cerut Buda (vocalul trupei) si a adus pe scena o saltea pneumatica. Ce a urmat se poate numi intr-adevar crowd surfing, caci vreo doi fani mai curajosi au fost purtati, cu tot cu saltea, de mainile multumii usor cam rarefiate. Nebunia a continuat si Buda (nume predestinat) a aruncat in public ratuste si suluri de hartie igienica. "Romania rulez!" a venit concluzia fireasca.

Repertoriul a fost bine ales, publicul fiind, pe rand, narcotizat ("Next song is about... how do you say? Fumezi iarba"), energizat cu Get Up ("Do you wanna get up, or do you wanna get down?"), apoi din nou euforizat de Smoke The Herb, cu un refren ludic "smoking ganja, smoking ganja, smoking ganja-ja".

Sarbatorind 15 ani de la infiintare, macedonenii de la Superhiks nu au venit oricum, ci incarcati de instrumente dintre care se remarcau trompeta, trombonul si diversele tobe. Imbinand ska-punkul cu reggae, totul condimentat cu influente balcanice si latine, Superhiks nu au fost totusi cea mai buna alegere pentru ultima formatie din deschidere (Elvis Jackson erau mult mai indicati sa cante dupa ei, nu inainte), mai ales din cauza pieselor cantate in macedoneana. Au existat si exceptii ca Rules (de pe noul album), dar mai ales Ace Of Spades (Motorhead), care tinde sa devina una dintre cele mai preluate piese din lume (in Romania a fost cantata anul trecut de Tricky, iar in 2009 a fost interpretata chiar de Motorhead, in cadrul B'ESTFEST).

Dupa 11 ani de inactivitate, aparitia celor de la Faith No More nu se putea face decat in acordurile piesei Reunited (un cover dupa Peaches & Herb). Cu basca pe cap, ajutat de un baston, in costumul sau atat de anti-rock si purtand ochelari, Mike Patton a aparut pe scena cu faimoasele perdele rosii pentru a arata, vreme de o ora si jumatate, cam ce capacitati vocale trebuie sa aiba un solist adevarat. Asta in ciuda piedicilor cauzate de un sunet nu tocmai bun (scuzabil doar daca ne gandim ca e vorba, totusi, de o trupa cu mult distors de chitara).

From Out Of Nowhere si Land Of Sunshineau aratat ca avem de-a face, pana la urma, cu un concert rock: sirene pe scena, o portavoce pusa pe microfon, cateva pahare de bere aruncate in public, un pogo destul de violent in mijlocul multimii, crowd surfing si din nou portavocea.

"Ladies and gentleman, it is wonderfull to meet you, very nice to meet you. First time, right? Welcome to our little world", a venit salutul trupei inainte de Caffeine, pentru ca peEvidencefrontman-ul sa coboare langa fani, in fata gardului despartitor."Can you speak English?" a fost intrebat un fan caruia Mike i-a intins microfonul: "Ok, you can sing, that's good".

Dupa Surprise! You're Dead!- cantat dupa ce solistul a vorbit despre"muzica tiganeasca"- a venit randul unora dintre piesele emblematice ale trupei: Last Cup Of Sorrow si Easy, care au aratat mult mai bine live decat in varianta lor de studio."Thank you, guys! You were more in tune than I was", a multumit Mike dupa ce publicul cantase cu el"I'm easy like a Sunday morning".

Inainte deI Started A Joke (cover dupa Bee Gees), a avut loc o scurta sesiune de meditatie: "Everybody, let's take a big f****ing breath. Does Romania know how to meditate? No? Then I'll teach you! Mmmmmm... Ok, now you're laughing, but just do it. Mmmmmm..."

Au fost apoi atacati fanii care filmau. "How many guys are here with cameras? You f****ing a*******s, you pieces of s**t! Why doesn't anybody kill them? If anybody tonight has any frustrations, just take it on them. Just look at them!"a spus solistul, in ton cu piesa pe care tocmai o cantase: The Gentle Art Of Making Enemies.

Din nou megafonul folosit pentru cateva piese, ceva pogo si mosh pit in public, apoi o noua mostra de ironie marca FNM: "You guys need some... how do you call it here... manele? You don't need, but you're gonna get it: american style manele."O cutie de bere aruncata din public l-a luat la tinta pe Mike, care a reusit sa evite bolidulcu agilitatea tipic americana (ne amintim ca si George Bush a evitat, nu demult, un pantof irakian)."Mother f***er, did you do that? Don't do that!"a spus solistul - fara sa foloseasca insa microfonul - catre cel pe care il banuia ca fiind atacatorul de mai devreme.

Ultima piesa din program,Just A Man, a aratat ca intr-adevar, Mike este si el om, mai ales cand a scapat microfonul. Dar nu a contat, caci publicul a cerut binemeritatul bis (nu se putea multumi doar cu cele 17 piese de pana atunci).

Intors pe scena, claparul ne-a aratat din nou o mostra de cum se injura la americani, nu inainte de a aruncat un prosop in capul unui bodyguard aflat in fata scenei:"What are you looking at? Jesus Christ, bud eyes! I know I look good, but come on! You big f***ing whatever!"

Seara s-a incheiat cuChariots Of Fire/Stripsearch siWe Care A Lot, nu tocmai pasnic insa, dovada facand-o evacuarea a doi fani turmentati. Concluzia multor spectatori: cel mai bun concert din 2009.

Setlist Faith No More

1) Reunited (cover dupa Peaches & Herb)

2) From Out Of Nowhere

3) Land Of Sunshine

4) Caffeine

5) Evidence

6) Surprise! You're Dead!

7) Last Cup Of Sorrow

8) Cuckoo For Caca

9) Easy (cover dupa Commodores)

10) Midlife Crisis

11) Epic

12) I Started A Joke (cover dupa Bee Gees)

13) The Gentle Art Of Making Enemies

14) King For A Day

15) Be Aggressive

16) Ashes To Ashes

17) Just A Man

18) Chariots Of Fire/Stripsearch

19) We Care A Lot