Societatea de radio şi televiziune a Republicii Moldova (Teleradio-Moldova) a anunţat că va desfăşura o investigaţie internă pentru a elucida de ce juriul său a acordat un punctaj „suspect de mic” României la Eurovision, relatează marţi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Directorul Teleradio-Moldova, Vlad Ţurcanu, a amintit că, de obicei, Republica Moldova şi România dau fiecare concurenţilor celeilalte punctaje înalte la acest concurs, lucru care acum nu s-a mai întâmplat în cazul juriului moldovean, în timp ce votul juriului român a fost anulat.

Vlad Ţurcanu a declarat, potrivit Jurnal.md, că niciodată nu a existat o discrepanţă atât de mare între votul juriului şi votul publicului în ceea ce priveşte punctajele acordate României la Eurovision şi că adevărata atitudine faţă de România este cea exprimată de public: „Ar trebui să înţelegem ce raţiuni au determinat juriul din Republica Moldova să fie atât de departe de ceea ce a spus publicul”, a explicat directorul Teleradio-Moldova.

„N-aş fi vrut să vorbesc astăzi despre asta, dar pentru toată lumea este clar că această notă amară pe care a introdus-o în discuţie juriul de la Chişinău nu a putut să adumbrească bucuria noastră de a-i urmări pe Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov. Asta contează în primul rând”, a adăugat Ţurcanu, conform sursei citate.

Juriul moldovean a acordat 12 puncte (punctajul maxim) Ucrainei, în timp ce publicul din Republica Moldova a acordat 10 puncte concurentului român, Andrei-Ionuţ Ursu.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) a anulat, pentru presupuse neregularităţi, voturile juriilor din România, Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia şi San Marino în finala Eurovision 2022. Concursul muzical a fost câștigat de trupa Kalush Orchestra din Ucraina.

Citește mai multe pe acest subiect: