​În această ediție a rubricii „Weekend trending în București” vorbim despre gelaterii cool din Capitală, unde chiar se stă la coadă pentru înghețată.

HotNews.roFoto: Hotnews

E căldură mare în București și deja primim tot felul de sfaturi de la specialiști despre cum să ne hidratăm și răcorim mai bine. Dar nu trebuie să fie caniculă ca să ți se facă poftă de un gelato bun, făcut ca la mama lui acasă, iar în București s-au deschis în ultimii ani destule gelaterii artizanale, semn că românul a prins gustul acestui desert și a mai renunțat la înghețata cu E-uri pe băț din comerț.

La unele din gelateriile din listă era coadă în weekend chiar și când în București se umbla pe stradă cu hanorac și geacă. Așadar, că e caniculă sau nu, iata care sunt unele dintre cele mai cool gelaterii din oraș.

Sweetology. FOTO: Facebook

Sweetology a ajuns deja la trei locații, două pe Calea Victoriei și cea mai recentă pe Ion Brezoianu 24, inaugurată chiar zilele trecute. Prima locație, cea de pe Calea Victoriei 122, a devenit extrem de populară într-o perioadă și a fost și cea care a dat startul pentru celelalte gelaterii care au împânzit mai apoi Calea Victoriei.

În prepararea înghețatei aici se folosesc doar ingrediente naturale (de fapt, toate gelateriile din listă fac acest lucru). De asemenea, ei au devenit și furnizori de gelato pentru mai multe cafenele din oraș. O altă atracție a acestui loc este și cheesecake-ul, făcut în locație în fiecare zi. Deci, poate n-ar strica să-l încerci în tandem cu un gelato.

Zelato. FOTO: Facebook

Ana Consulea este unul dintre cei mai pricepuți cofetari-patiseri din țară, iar asta înseamnă și că înghețata pe care o creează în laboratoarele proprii este una care nu trebuie ratată. Poți să o încerci fie la Zexe Braserie (Aviatorilor 65), fie la frumosul Zelato, toneta de la intrarea în parcul Herăstrău.

Aici este și singurul loc din oraș unde vei găsi desertul Panet, cald și crocant la exterior și moale și rece în interior. Revenind pe Calea Victoriei, fix lângă Sweetology s-a deschis de doi ani și Velocità (Calea Victoriei 122).

Velocità. FOTO: Facebook

Această gelaterie a devenit rapid unul dintre punctele de atracție de pe Calea Victoriei. Se întâmplă des ca aici să fie mai tot timpul coadă, nu doar în weekend, iar cei care le-au încercat deserturile înghețate au numai cuvinte de laudă. Un alt ingredient care a contribuit la succesul locului este și faptul că are un design interior atractiv, realizat de celebrul arhitect Cristian Corvin.

Friddi. FOTO: Facebook

O altă gelaterie care a reușit în ultimii doi ani de pandemie să strângă în jurul ei o adevărată comunitate este Friddi (Vasile Alecsandri 4). Și cei de aici se laudă cu un gelato deosebit, făcut în laborator propriu, din ingrediente 100% naturale.

O parte dintre acestea sunt certificate bio și DOP, precum fisticul de Bronte, alunele de pădure din Piemont sau vanilia Madagascar, dar și laptele pasteurizat bio pe care îl folosesc în toată gama de gelato. Mai trebuie menționat și că Friddi este un brand 100% românesc.

Delicii. FOTO: Facebook

Un caz mai special de gelato este la Delicii (Constantin D. Aricescu 65), deoarece aici se experimentează constant cu noi arome, unele care te fac să ridici din sprânceană, pentru că nu te-ai fi gândit vreodată că gelato poate avea o astfel de gust.

Cu înghețata de colivă, pe care noi o facem din 2012, am fost și la un concurs gastronomic.”, dezvăluie Adrian Balaci, fondatorul Delicii Gelato. Dar nu este cea mai „exotică” aromă. La Delicii s-au mai făcut și gelato matcha, parmezan, spanac, muștar, violete, dovleac și cătină, tei, roșii și busuioc, wasabi, mușețel, morcovi cu scorțișoară etc.

Rawmantic. Foto: Facebook

Avem o recomandare de gelato și pentru vegani sau pentru cei care doresc să încerce un gelato care să nu conțină produse de origine animală, dar nici zahăr. Locul se numește numește Rawmantic (Frosa Sarandy 15), iar printre numeroasele deserturi pe care le au în meniu, găsești și înghețată pe băț, pregătită zi de zi, pe bază de cocos și nuci caju, trasă în ciocolată albă sau neagră sau în alte topping-uri. Gustul dulce este dat de fructe, dar și de îndulcitori naturali, precum sirop de agave, arțar sau stevia.

Dacă te nimerești pe lângă Cișmigiu, trebuie să știi că poți să bei o cafea de specialitate și să guști un gelato la Saola (Calea Plevnei 7). Doru Dinu, co-fondator și barista Saola ne-a povestit cu altă ocazie că a ales să colaboreze cu Friddi pentru înghețata pe care o oferă în shop-ul său.

„Pe timp de vară mai ales, e un produs apreciat, care se asociază bine cu cafeaua de specialitate care e produsul nostru de bază și care este și integrat în unele din preparatele din meniu - affogato (espresso cu înghețată de vanilie sau nocciola) sau smoothies (preparate din sorbetto de fructe și lapte). Calitatea unei înghețate artizanale este mult superioară înghețatei mass-market.”, ne-a mai spus Doru.

Butoiul cu înghețată (Ion Neculce 65 și Edenland Park) este fix ce spune numele, pentru că înghețata de aici se face într-un butoi cu gheață, cu o capacitate de 50 de kg, cu ingrediente naturale, bineînțeles.

În butoiul cu gheață se pune o oală mare din inox în care se amestecă laptele gras cu crema pentru fiecare sortiment, până îngheață conținutul. Printre sortimentele populare se numără măr copt cu biscuiți, colivă, sau dovleac copt cu scorțișoară. Îi găsești la Edenland Park sau la festivaluri, dar și pe Ion Neculce 65 sau pentru comenzi online. Ca o curiozitate, printre aromele pe care le au disponibile se numără și cea de muștar, avocado sau de brânză nasal.

Gelateria Artizanală Italiană. FOTO: Facebook

Dacă tot vorbim atât de mult despre gelato, din listă nu putea să lipsească tocmai o gelaterie italienească, adică Gelateria Artizanală Italiană La Giuggiola (Pache Protopopescu 57). Proprietarii spun că procesul de producție de aici se desfășoară după metoda tradițională italienească: pasteurizare – maturare — mantecare. De asemenea, toate utilajele folosite sunt garantate de cele mai importante companii italienești din branșă. În plus, de aici poți să închiriezi pentru evenimente private o bicicletă cu gelato, care poate deservi evenimente cu până la 350 de invitați.

Nici Gioelia Cremeria (Franceză 38) nu putea lipsi din această listă, pentru că este una dintre gelateriile cu vechime din București și una dintre cele mai de succes, având deschise puncte de vânzare în aproape toate mall-urile din București, dar și locații în alte orașe din România: Timișoara, Iași, Craiova, Constanța, Brașov, Cluj.

Gioelia se laudă că ar avea cel mai cremos gelato din oraș și cred că merită să vezi dacă exagerează. Gelateria din Centrul Vechi este una foarte frumoasă și care merită vizitată dacă te nimerești prin zonă.