Unele retete nu trebuie sa fie complicate ca si mod de preparare sau sa aiba o lista foarte lunga de ingrediente pentru a fi absolut spectaculoase. Somonul este in sine un peste atat de aromat incat nu are nevoie de foarte multe arome, de cele mai multe ori putina sare si putin piper fac toata diferenta. Noi pregatim azi un somon mai special, pe care il tragem intai la tigaie, in ulei de masline, apoi il dam la cuptor alaturi de un sos delicios de mustar si sirop de artar, care vor carameliza pestele si ii vor da o aroma dulce-iute minunata!

Ingrediente pentru 4 portii

Timp de preparare 20 minute, dificultate redusa

  • 4 bucati file proaspat de somon (800g)
  • un varf sare Castello
  • un varf piper Mikado
  • 30ml (2 linguri) ulei de masline Primadonna
  • 40g mustar Mikado
  • 40ml sirop de artar Mcennedy
  • 30g seminte de susan

Mai intai ne ocupam de somon: spalam file-ul de somon, folosim o penseta pentru a scoate eventualele oase, ii curatam pielea de solzi si apoi il tamponam cu hartie de bucatarie pentru a-l usca complet inainte de a-l condimenta. Somonul se condimenteaza cu sare si piper, pe ambele parti. Incingem foarte bine o tigaie anti-aderenta si prajim bucatile de file de somon in uleiul de masline incins, mai intai cu partea cu piele in jos, timp de 2 minute pe fiecare parte sau pana pestele este frumos rumenit. Mutam somonul intr-o tava, pe hartie de copt si il ungem cu amestecul de mustar si sirop de artar, astfel incat somonul sa fie complet glazurat. Folosim o pensula de patiserie pentru aceasta operatiune. Presaram apoi seminte de susan si dam tava la cuptorul incins la 200°C, timp de 5-6 minute.

Somonul cu mustar si sirop de artar este pe cat de aspectuos pe atat de delicios! Poate fi servit alaturi de orez natur, fiert pur si simplu si apoi amestecat cu putin unt si condiment, alaturi de piure de cartofi, de mazare sau pastarnac si merge perfect in combinatie cu sote-ul de morcovi, care are si el note dulci. Pofta buna!

Incearca si: